EUR 1.9558
USD 1.6551
CHF 1.8103
GBP 2.1642
CNY 2.3783
you tube
mobile version

Германия: €600 млрд. за бизнеса

АБОНАМЕНТ ЗА НОВИНИ [X]

Въведете Вашият e-mail адрес, за да получавате най-важните новини на EconomyNews за деня на своята електронна поща.
E-mail
 

Германия: €600 млрд. за бизнеса

mail08:03 | 24.03.2020прегледи 9170 коментарикоментари 0


Германското правителство прие спасителен финансов пакет за предприятия, тежко засегнати от коронавирусната пандемия, който ще възлезе на €600 млрд., написа немското издание Handelsblatt, след като видя предложеният законопроект.

Фондът за икономическа стабилизация, който ще бъде създаден, ще предостави гаранции до 400 милиарда евро "с цел да подобри ликвидната ситуация и да се подпомогне рефинансирането на капиталовия пазар", като срокът на задълженията е до 60 месеца. Според други медийни информации този фонд ще може да придобие директни дялове в закъсалите дружества.

В същото време германската държавна банка за развитие KfW е подготвила 100 милиарда евро за инвестиции в компании и още 100 милиарда евро за предоставяне на заеми. Министерството на финансите е упълномощено да заеме тези средства. Предвиждат се и допълнителен бюджет от 156 милиарда евро, съобщава Handelsblatt.

"В тази влошаваща се кризисна ситуация основната задача на държавата е да стабилизира националната икономика, да минимизира социално-политическите ефекти и да засили доверието на гражданите в политическата способност на държавата да действа", се посочва в проектозакона, който ще бъде представен в началото на следващата седмица.

Handelsblatt също така съобщава, че самостоятелно заетите лица и предприятията с до 10 служители, които са претърпели щети от епидемията от коронавирус, ще получат помощ до 15 000 евро от германското правителство.

Предполага се, че в понеделник федералното правителство ще приеме законопроект, наречен „Спешна помощ заради коронавируса за малки предприятия и самостоятелно заетите лица". В законопроектът се признават негативни ефекти на Covid-19 и се отпуска 50 милиарда евро помощ.

Фирмите с до петима работници ще имат право на помощ в размер на 9 000 евро, а тези с повече служители ще могат да разчитат на три плащания на стойност 15 000 евро месечно.

Чрез този законопроект до три милиона самостоятелно заети лица в Германия ще могат да получат финансова помощ.


 
 
 
Още от рубриката
 
 
Коментирай
 
Име:

E-mail:

Текст:

Код за
сигурност:

Напишете символите в полето:
 
БЮЛЕТИН НА EconomyNews.bg

Туризъм: София е младежка дестинация

07:55 | 04-03-19 | 3002