EUR 1.9558
USD 1.6076
CHF 1.8089
GBP 2.1980
CNY 2.4847
you tube
mobile version

Германия: Ръст на промишлеността

АБОНАМЕНТ ЗА НОВИНИ [X]

Въведете Вашият e-mail адрес, за да получавате най-важните новини на EconomyNews за деня на своята електронна поща.
E-mail
 

Германия: Ръст на промишлеността

mail15:09 | 14.01.2021прегледи 115 коментарикоментари 0


Индустриалното и промишлено производство в Германия нарасна за пореден месец през ноември 2020 г. при увеличаване и на немския износ, показват данните немската федерална статистика Destatis. Това е пореден сигнал, че експортно-ориентираният промишлен сектор продължава да дава тласък на водещата европейска икономика в края на 2020 г. въпреки въведените противоепидемични ограничителни мерки заради втората коронавирусна вълна.

Общото индустриално производство, включващо промишленото и енергийното производство, както и строителството, нарасна през ноември 2020 г. с 0,9% спрямо октомври септември, когато се повиши с 3,4% (възходяща ревизия от предишна оценка за повишение с 3,2%), докато очакванията на икономисти и анализатори бяха за по-сдържано повишение с между 0,7 и 0,8 на сто.

Спрямо ноември 2019 г. индустриалното производство в Германия обаче продължава да се понижава, но само с 2,6% след спад с 2,7% през октомври (възходяща ревизия от предишна оценка за понижение с 3,0%) и прогноза за свиване с 2,3 на сто.

Спрямо февруари 2020 година - точно месец преди началото на коронавирусната пандемия в Германия - индустриалното производство все още се понижава с 3,8%, показват данните на Destatis, което е знак, че индустриалният сектор в страната все още не се е възстановил напълно до предпандемичните си нива.

Промишленото производство (изключвайки енергийния сектор и строителството от общото индустриално производство) нарасна през ноември с 1,2% най-вече в резултат на нарастване с 2,4% при производството на междинни стоки и с 1,3% на основните средства за производство, но при намаляване с 1,7% при производството на потребителски стоки.

В същото време строителното производство се увеличи през ноември с 1,4%, докато енергийното производство се сви с 3,9 на сто.

Добрите производствени данни за ноември следват обявените ден по-рано силни данни за индустриалните поръчки през единадесетия месец на миналата година.

 

Федералната статистика Destatis представи и данни за международната търговия на Германия, които показват нарастване на износа през ноември 2020 г. с 2,2% спрямо октомври, когато експортът се повиши с 0,9%, докато вносът скочи с 4,7% след анемичен растеж с 0,4% месец по-рано.

Спрямо година по-рано германският износ се сви през ноември с 1,3%, а вносът с 0,1 на сто.

През ноември търговският баланс остана на излишък в размер на 17,2 млрд. евро, но спрямо позитивен баланс за 19,4 млрд. евро месец по-рано и за 18,5 млрд. евро година по-рано.

Балансът по текущата сметка на Германия пък отчете излишък от 21,3 млрд. евро през единадесетия месец на изминалата година спрямо излишък за 22,5 млрд. евро месец по-рано и за 23,5 млрд. евро през ноември 2019 г.

Днешните данни показват, че производството и износът продължават да се повишават за седми пореден месец след техния срив през март и април 2020 г., когато беше първата вълна на Covid-19, която вкара германската икономика по това време в най-дълбоката рецесия след Втората световна война.

Те също така показват, че производството в Германия успя да устои на въведения частичен локдаун през ноември заради втората коронавирусна вълна. Последвалият ги обаче цялостен и по-стриктен локдаун през декември, който остава в сила и в началото на 2021 г., предполага, че водещата европейска икономика може отново да се свие в края на изминалата и в началото на новата година.


 
 
 
Още от рубриката
 
 
Коментирай
 
Име:

E-mail:

Текст:

Код за
сигурност:

Напишете символите в полето:




 
БЮЛЕТИН НА EconomyNews.bg