EUR 1.9558
USD 1.6529
CHF 1.8150
GBP 2.1418
CNY 2.4403
you tube
mobile version

Германия: Ръст на продажбите на дребно

АБОНАМЕНТ ЗА НОВИНИ [X]

Въведете Вашият e-mail адрес, за да получавате най-важните новини на EconomyNews за деня на своята електронна поща.
E-mail
 

Германия: Ръст на продажбите на дребно

mail16:07 | 01.10.2019прегледи 390 коментарикоментари 0


Продажбите на дребно в Германия през август нараснаха с 0.5% спрямо юли, когато се свиха с 0.8%, показват данни на официалната статистика Destatis, цитирани от "Ройтерс".  

В същото време продажбите на дребно на годишна база (отчитайки инфлацията) нараснаха с 3.2%, след ръст с 5.2% през юли и очаквания за повишение с 2.9 на сто.

Продажбите на нехранителни стоки нараснаха с 4.1% на годишна база, докато продажбите на храни, напитки и тютюневи изделия се увеличиха с 1.7 на сто.

През последните години частното потребление беше ключов двигател за немския икономически растеж, тъй като германците се възползваха от рекордната заетост, сигурния трудов пазар, повишаващите се заплати и ниските разходи по заеми, като днешните позитивни данни сигнализират, че разходите на домакинствата все още не изглеждат негативно повлияни от влошаващата се промишлената сфера и очакванията за техническа рецесия в Германия през третото тримесечие.

Междувременно в редовния си месечен доклад Бундесбанк посочи, че има вероятност от свиване на брутния вътрешен продукт на Германия през третото тримесечие, след негово понижение с 0.1% през второто тримесечие.

"Това не означава непременно край на периода на икономическа експанзия, тъй като в този случай свиването на активност е ограничено до голяма степен само в промишлеността. Освен това, от днешната гледна точка, се очаква само лек спад на БВП като цяло", посочва централната банка, определяйки текущото икономическо развитие като "циклично връщане към нормалност" и връщане леко назад от "прегряване" на водещата европейска икономика.

"Данните за производството на автомобили показват солиден ръст през август, пазарът на труда е силен, строителният сектор "продължава да процъфтява", а потребителите са оптимистично настроени", се отбелязва в доклада на Бундесбанк.

От друга страна централната банка продължава да предупреждава за негативния ефект от търговското напрежение в глобален план.

"С оглед на значителните рискове в низходяща посока на международната среда остава под въпрос, дали индустриалният сектор ще се възстанови преди неговата слабост да се разпространи в други икономически сектори“, предупреждава Бундесбанк.


 
 
 
Коментирай
 
Име:

E-mail:

Текст:

Код за
сигурност:

Напишете символите в полето:
 
БЮЛЕТИН НА EconomyNews.bg