EUR 1.9558
USD 1.6551
CHF 1.8103
GBP 2.1642
CNY 2.3783
you tube
mobile version

Германия: Ръст в продажбите на дребно

АБОНАМЕНТ ЗА НОВИНИ [X]

Въведете Вашият e-mail адрес, за да получавате най-важните новини на EconomyNews за деня на своята електронна поща.
E-mail
 

Германия: Ръст в продажбите на дребно

mail10:15 | 01.07.2020прегледи 309 коментарикоментари 0


През май германските продажби на дребно отбелязаха много по-силен от очакваното ръст, компенсирайки изцяло драматичните спадове през предходните два месеца, тъй като вдигането на рестриктивните мерки, наложени през март и април за овладяване на коронавирусната пандемия, доведе до солиден отскок в частното потребление, показват данни на официалната статистика Destatis.

Продажбите на дребно нараснаха през май с 13,9% спрямо април, когато се понижиха с 6,5% (низходяща ревизия от спад с 5,3%) и след понижение с 4,0% през март, докато очакванията на финансовите пазари бяха за далеч по-скромен растеж с малко под 4 на сто. Това е най-силното повишаване на търговията на дребно на месечна база от началото на тази статистическа серия на Destatis през 1994 година, което успява да компенсира спадовете от предходните два месеца.

В основата на този силен отскок стои разхлабването на строгите противоепидемични мерки и постепенно отварянето на бизнеса наново след средата на април.

Продажбите на дребно на годишна база (отчитайки инфлацията) се повишиха през май с 3,8% след спад с 6,4% през април и с 1,2% през март, докато осреднената прогноза беше за понижение с 3,5 на сто.

Продажбите на храни, напитки и тютюневи изделия се увеличиха с 4,9% на годишна база, а при нехранителните стоки - с 3,5 на сто. Продажбите по интернет и чрез поръчки по пощата скочиха през май с 28,7%.

Днешните много силни данни на Destatis са добър знак за потребителските разходи само седмици след постепенното вдигане на карантинните мерки, но по-точно доказателство за това колко устойчива е тази склонност за харчене от страната на немските домакинства ще бъде дадено от данните за следващите няколко месеца (юни, юли и август).


 
 
 
Още от рубриката
 
 
Коментирай
 
Име:

E-mail:

Текст:

Код за
сигурност:

Напишете символите в полето:
 
БЮЛЕТИН НА EconomyNews.bg