EUR 1.9558
USD 1.8039
CHF 1.8380
GBP 2.3505
CNY 2.5817
you tube
mobile version

Германия: Ръст в продажбите на дребно

АБОНАМЕНТ ЗА НОВИНИ [X]

Въведете Вашият e-mail адрес, за да получавате най-важните новини на EconomyNews за деня на своята електронна поща.
E-mail
 

Германия: Ръст в продажбите на дребно

mail11:40 | 10.01.2020прегледи 389 коментарикоментари 0


Продажбите на дребно в Германия нараснаха изненадващо силно през ноември 2019 година, показват данни на федералната статистика Destatis, които предполагат, че частното потребление продължава да бъде солидно в навечерието на голямото предколедно пазаруване въпреки слабостта на водещата европейска икономика.

Продажбите на дребно се повишиха през ноември с 2,1% спрямо октомври, когато се понижиха с 1,6% (възходяща ревизия от предишна оценка за спад с 1,9%) и при очаквания на финансовите пазари за по-скромен растеж с 1,0%. Това представлява най-солиден месечен ръст на продажбите на дребно от януари 2019-а година.

В същото време растежът при продажбите на дребно на годишна база (отчитайки инфлацията) се подобри рязко до 2,8% от 1,4% през октомври (възходяща ревизия от повишение с 0,8%) и осреднена прогноза за повишение с 1,0%.

През първите единадесет месеца на изминалата година оборотът при търговията на дребно се увеличи с 3,1% спрямо същия период на 2018 година.

През последните години частното потребление беше ключов двигател за немския икономически растеж, тъй като германците се възползваха от рекордната заетост, сигурния трудов пазар, повишаващите се заплати и ниските разходи по заеми. Тези силни данни сигнализират, че потребителската активност продължава да бъде значителна въпреки неотдавнашното икономическо забавяне и рецесията в промишления сектор.

Последно проучване на икономическият институт GfK обаче показа влошаване на потребителските нагласи в Германия за началото на 2020 година, което предполага отслабване на разходите на домакинствата с края на коледните и новогодишните празници.БНР


 
 
 
Още от рубриката
 
 
Коментирай
 
Име:

E-mail:

Текст:

Код за
сигурност:

Напишете символите в полето:
 
БЮЛЕТИН НА EconomyNews.bg