EUR 1.9558
USD 1.6133
CHF 1.7858
GBP 2.2720
CNY 2.5067
you tube
mobile version

Германия затъва в дългове

АБОНАМЕНТ ЗА НОВИНИ [X]

Въведете Вашият e-mail адрес, за да получавате най-важните новини на EconomyNews за деня на своята електронна поща.
E-mail
 

Германия затъва в дългове

mail07:45 | 07.07.2020прегледи 363 коментарикоментари 0


За да овладее последиците от пандемията, Германия ще натрупа тази година рекорден дълг от 218 милиарда евро. За сравнение: по време на финансовата криза преди 10 години рекордният тогава дълг възлизаше на 44 милиарда

За осигуряване на средствата, предвидени в пакета с мерки за преодоляване на последиците от пандемията, германският финансов министър Олаф Шолц предлага втора актуализация на бюджета. Тя ще добави нови 62,5 милиарда евро дълг, с което общите разходи за 2020 година скачат до 509,3 милиарда евро, а дългът - до 218,5 милиарда евро.

Целта: трайно възстановяване на икономиката

От финансовото министерство аргументират това решение с необходимостта от бързо възстановяване икономиката, както и с добрите финансови резултати на Германия през последните няколко години. Конюнктурният пакет на управляващата коалиция в Берлин цели да стимулира потреблението и икономиката, като две от мерките са временно понижаване на ДДС и еднократен семеен бонус от 300 евро за всяко дете. Общо 25 милиарда евро са предназначени за подпомагане на малкия и средния бизнес, който е много силно засегнат от кризата, породена от коронавируса.

Първата актуализация на бюджета с допълнителни 156 милиарда евро беше приета от Бундестага през месец март. За целта се наложи временно да бъде отменена забраната за поемане на нови задължения. Средствата бяха предвидени за финансиране на няколко спешни мерки, но за новия спасителен пакет на управляващата коалиция са необходими допълнителни кредити. Общият размер на планираните спасителни мерки възлиза на 130 милиарда евро. По думите на министър Шолц, голяма част от новите задължения ще бъдат изразходвани още през тази година, а около 30 милиарда евро ще бъдат включени в бюджета за следващата финансова година.

Пет пъти повече, отколкото по време на финансовата криза

За размера на новия държавен дълг можем да съдим, ако го сравним със задълженията, натрупани по време на финансовата криза преди десет години. За спасяване на закъсалите банки държавата натрупа 44 милиарда евро дълг, който тогава беше рекордно висок. Финансовото министерство предвижда новият дълг да бъде върнат през следващите 20 години, като погасяването му ще започне от 2023 година./Дойче Веле


 
 
 
Още от рубриката
 
 
Коментирай
 
Име:

E-mail:

Текст:

Код за
сигурност:

Напишете символите в полето:
 
БЮЛЕТИН НА EconomyNews.bg