EUR 1.9558
USD 1.6658
CHF 1.8243
GBP 2.1513
CNY 2.4871
you tube
mobile version

В.Търново: Край на спада в приходите

АБОНАМЕНТ ЗА НОВИНИ [X]

Въведете Вашият e-mail адрес, за да получавате най-важните новини на EconomyNews за деня на своята електронна поща.
E-mail
 

В.Търново: Край на спада в приходите

mail17:02 | 02.07.2020прегледи 512 коментарикоментари 0


Негативната тенденция за спад на местните приходи във Велико Търново заради COVID-19 вече е пресечена. Това сочат данните за събираемостта, които кметът Даниел Панов представи по време на заседание на Общинския съвет.

„Предвид ограниченията и към края на месец май имаме намаляване на собствените приходи спрямо същия период през 2019 година. Към 31 май са събрани 10,6 милиона лева - с около 5,6 милиона лева тази дата през миналата година. Добрата новина обаче е, че към днешна дата тази разлика вече е стопена до 3,6 милиона лева“, обясни Даниел Панов. Той отново подчерта, че с въведеното двумесечно удължаване за плащане на такса смет, както и за данък сгради и данък МПС с отстъпка, очакванията са по-слабото изпълнение на данъчните приходи да бъде компенсирано както в този срок, така и през втората половина на годината. Прогнозата се оправдава и от събираемостта през последните три седмици.

„Най-ясна ще е картината в последното тримесечие, когато ще се види трайната тенденция при местните приходи. Това, което зависи от нас – да поддържаме финансовата стабилност, го правим, ограничавайки разходите“, коментира Даниел Панов. Той добави още, че инвестиционни разходи се възлагат само за обекти, за които са осигурени целеви или европейски средства, а тези със собствено финансиране са само за дейности с неотложен характер.

Кметът Панов представи и независимо проучване по данни от Министерство на финансите, което нарежда Община Велико Търново на 9-о място от всички 265 български общини по размер на собствените приходи.

Панов анонсира добра новина за икономическата и инвестиционната активност в старопрестолния град и общината -  за периода от януари до началото на юни 2020-а разрешенията за строеж са 132 срещу 113 за същото време на миналата година. Одобрените преписки са както за индустриално строителство - цехове, халета и други обекти, така за хотелски комплекси, офис и жилищни сгради. „Десетки са издадените разрешения и за еднофамилни къщи в населените места край Велико Търново, което също е положителен знак“, посочи Даниел Панов.

Кметът на Велико Търново представи също противоепидемичните мерки, прилагани в детските градини и яслите след повторното им отваряне в края на май, както и икономията от културния календар в размер на около 680 000 лева. Вече е налице тенденция за постепенно и все по-силно възстановяване на културния живот и културния туризъм. Положителен знак в тази насока са потвърдените големи фестивали – на историческите възстановки и „Сцена на вековете“ на Царевец.


 
 
 
Още от рубриката
 
 
Коментирай
 
Име:

E-mail:

Текст:

Код за
сигурност:

Напишете символите в полето:
 
БЮЛЕТИН НА EconomyNews.bg