EUR 1.9558
USD 1.6478
CHF 1.8189
GBP 2.1393
CNY 2.4378
you tube
mobile version

Все по-слабо доверие в капитализма

АБОНАМЕНТ ЗА НОВИНИ [X]

Въведете Вашият e-mail адрес, за да получавате най-важните новини на EconomyNews за деня на своята електронна поща.
E-mail
 

Все по-слабо доверие в капитализма

mail08:30 | 23.01.2020прегледи 915 коментарикоментари 0


Повечето хора по света вярват, че капитализмът в сегашната му форма "нанася повече вреда, отколкото полза", показва проучване на Световния икономически форум в Давос.

Настоящата година е първата за т.нар. "Барометър за доверие на Еделман" (Edelman Trust Barometer), който вече две десетилетия анкетира десетки хиляди хора по отношение на доверието им спрямо основните институции, в която се прави опити да се разбере как се възприема самият капитализъм.

Авторите на проучването посочиха, че по-ранни проучвания, показващи нарастващо чувство за неравенство, са ги накарали да се запитат дали гражданите по целия свят започват да имат по-фундаментални съмнения относно базираните на капитализма демокрации на Запада.

"Отговорът е да", посочи Дейвид Берсоф, водещ изследовател на проучването, проведено от американската комуникационна компания Edelman и цитирано от агенция Ройтерс. "Хората се питат дали това, което имаме днес, и светът, в който живеем днес, е оптимизиран достатъчно, за да имаме по-добро бъдеще", допълни той.

Анкетата включва над 34 000 души в 28 държави - от западните либерални демокрации като САЩ и Франция, до тези, базирани на различен модел като Китай и Русия, като 56% от всички анкетирани са съгласни, че "капитализмът, който съществува днес, носи повече вреда, отколкото полза за света".

Това проучване започна през 2000 година с цел да се изследват теориите на политолога Франсис Фукуяма, който след крахът на комунизма заяви, че либералната капиталистическа демокрация се е оказала без съперничещите си идеологии.

Оттогава този негов извод се оспорва от редица критици, които цитират от нарастващото влияние на Китай до разпространяването на автократичните лидери, от търговския протекционизъм до влошаващото се неравенство след световната финансова криза през 2007 и 2008 година.

На национално равнище "Барометърът за доверие на Еделман" показва, че липсата на доверие в капитализма е най-високо в Тайланд и Индия, съответно 75% и 74%, следвани от Франция с 69%. Над 50% липса на доверие в капитализма преобладава и в редица други азиатски, европейски, африкански и латиноамерикански държави, като и в страните от Персийския залив.

Само в Австралия, Канада, Съединените щати, Южна Корея, Хонконг и Япония мнозинството от хората не са съгласни с твърдението, че капитализмът в момента нанася повече вреда, отколкото полза.

Проучването също така потвърждава вече познат набор от тревоги сред хората, вариращи от техни опасения относно темпото на технологичния прогрес и несигурността на работните места, до недоверие към медиите и усещането, че националните правителства не отговарят на предизвикателствата на днешния ден.

Забелязват се обаче известни различия, като азиатците са по-оптимистични по отношение на икономическите перспективи, отколкото останалите хора по света. Наблюдава се и нарастващо разцепление в нагласите според статуса, като заможните и образовани хора имат много по-голяма вярва в това, как се развиват нещата.

Възможен интерес за корпоративните лидери, които се събират тази седмица в Давос, представлява констатацията в проучването, че доверието в бизнеса надвишава това в правителствата и че 92% от служителите посочват, че изпълнителните директори на компаниите трябва да говорят по социалните и етичните въпроси на деня.


 
 
 
Още от рубриката
 
 
Коментирай
 
Име:

E-mail:

Текст:

Код за
сигурност:

Напишете символите в полето:
 
БЮЛЕТИН НА EconomyNews.bg