EUR 1.9558
USD 1.6548
CHF 1.8246
GBP 2.1551
CNY 2.4651
you tube
mobile version

Все пак германската икономика се възстановява

АБОНАМЕНТ ЗА НОВИНИ [X]

Въведете Вашият e-mail адрес, за да получавате най-важните новини на EconomyNews за деня на своята електронна поща.
E-mail
 

Все пак германската икономика се възстановява

mail09:45 | 27.08.2020прегледи 491 коментарикоментари 0


БВП на Германия отбеляза спад за периода април - юни с 9,7% спрямо първото тримесечие, когато отбеляза спад с 2,0%, показват данните на националната статистика Destatis.

Така германската икономика навлезе в дълбока рецесия, която стартира от края на миналата година, като спадът на БВП с 9,7% е най-големият от 1970 година насам, откогато официалната статистика разполага с тези данни.

Destatis също така отбеляза, че този икономически срив е над два пъти по-голям от спада с 4,7% през първото тримесечие на 2009 г. в разгара на тогавашната глобалната финансова и икономическа криза.

Спрямо година по-рано БВП на Германия на ценово коригирана база се срина през второто тримесечие с 11,3% след спад с 1,8% през първото тримесечие, но при предварителна оценка за понижение с 11,7%, докато БВП на ценово и календарно коригирана база също се сви драматично с 11,3% след спад с 2,3% в началото на 2020 година и при експресна оценка на Destatis за понижение с 11,7 на сто.

Наложените строги противоепидемични мерки през голяма част от второто тримесечие, които доведоха до временно затваряне на редица бизнеси и до оставане на хората по домовете, потребителските разходи се свиха с цели 10,9%, капиталовите инвестиции се сринаха с 19,6%, а германският износ - с 20,3%, докато вносът спадна с 16 на сто.

В същото време строителната активност, която също е един от двигателите на немския икономически растеж, се понижи с 4,2%, докато правителствените разходи се повишиха с 1,5% с оглед на държавните спасителни програми за противодействие на негативния ефект на коронавирусната пандемия.

Но през август германските бизнес нагласи се възстановяват за четвърти пореден месец от катастрофалния "пандемичен" срив през април, като се отчита подобрение като в промишлеността, така и в сферата на услугите и строителството.  Това показват резултатите от последно бизнес проучване на икономическия институт Ifo, засилвайки надеждите, че най-голямата европейска икономика се намира във фаза на силно възстановяване след масивния икономически шок, провокиран от коронавирусната пандемия през второто тримесечие, когато БВП се срина с 9,7%.


 
 
 
Още от рубриката
 
 
Коментирай
 
Име:

E-mail:

Текст:

Код за
сигурност:

Напишете символите в полето:
 
БЮЛЕТИН НА EconomyNews.bg