EUR 1.9558
USD 1.6133
CHF 1.8160
GBP 2.1976
CNY 2.4915
you tube
mobile version

Все още няма оферта за втори лифт в Банско

АБОНАМЕНТ ЗА НОВИНИ [X]

Въведете Вашият e-mail адрес, за да получавате най-важните новини на EconomyNews за деня на своята електронна поща.
E-mail
 

Все още няма оферта за втори лифт в Банско

mail06:50 | 04.01.2018прегледи 10215 коментарикоментари 0


  Министърът на околната среда и водите Нено Димов ще настоява при изграждане на втори кабинков лифт в ски зоната над Банско да се забрани достъпът до нея с автомобили. Това той каза по време на едночасова сесия във фейсбук страницата на Министерството на околната среда и водите. По време на разговора, който се състоя днес от 12.00 ч., той отговаря на въпроси на граждани за Национален парк /НП/ "Пирин".
    Министърът каза, че в момента голяма част от туристите се качват в ски зоната с коли, което увеличава замърсяването в района. Разпоредил съм на ръководството на НП "Пирин" да прегледа пътя и щетите, които са нанесени от автомобилите, каза Димов и допълни, че този проблем ще бъде решен при наличието на нова кабинкова линия. По думите му въженият транспорт е най-чистият.
    Нено Димов отбеляза, че допустимото строителство в рамките на парка е  близо 48 процента, като в 45 на сто от разрешените зони е допустимо само изграждане на водохващане за питейни нужди. В два процента от територията в района над Банско е позволено строителство на ски съоръжения, подобно строителство е допустимо и на територията на 0,6 процента от парка над Добринище.
    Строителството на спортни съоръжения обхваща единствено изграждане на лифтове, влекове и ски зони. Няма да бъде допускано строителство на хотели и ресторанти, коментира министърът.
    Димов отбеляза, че планът за управление на НП "Пирин" не е свързан с разрешаването на изграждане на лифтове. Това са дейности, които се уреждат в общия устройствен план. Планът за управление е единствено инструмент за управление и контрол на парка, отбеляза министърът. Устройственият план се изготвя от съответната община. Според Димов както устройственият план, така и евентуални инвестиционни намерения трябва да преминат през определени екологични оценки.
    Министърът каза, че към днешна дата в МОСВ не е получено предложение за изграждане на втори лифт над Банско. Той допълни, че утре му предстои да разговаря с концесионера на ски зоната. Димов отбеляза, че концесионният договор трябва да бъде разгледан в светлината на действащото законодателство.
    Министърът посочи, че в парка е позволена единствено санитарна сеч. Тя е елемент от доброто стопанисване, каза министърът и допълни, че само в резерватите не е позволена човешка дейност изобщо./БТА


Тагове: лифт, Банско
 
 
 
Още от рубриката
 
 
Коментирай
 
Име:

E-mail:

Текст:

Код за
сигурност:

Напишете символите в полето:
 
БЮЛЕТИН НА EconomyNews.bg