EUR 1.9558
USD 1.6107
CHF 1.8128
GBP 2.2050
CNY 2.4903
you tube
mobile version

Всеки десети търговец е нарушител

АБОНАМЕНТ ЗА НОВИНИ [X]

Въведете Вашият e-mail адрес, за да получавате най-важните новини на EconomyNews за деня на своята електронна поща.
E-mail
 

Всеки десети търговец е нарушител

mail10:05 | 27.03.2018прегледи 4621 коментарикоментари 0


Проверките на НАП показват, че всеки десети търговец е нарушител. Колкото се увеличават проверките, толкова повече нарушения се откриват, коментира министърът на финансите Владислав Горанов. Той отговори на въпрос на народния представител от БСП Радослав Стойчев  относно проверки на НАП, съобщи пресцентърът на Народното събрание.

Горанов се е позовал на данни от НАП. Според справката на Приходната агенция, от 2 януари до 15 март тази година Приходната агенция е направила 3544 проверки в търговски обекти и хотели в зимните курорти. Сред тях са 290 наблюдения на обекти с продължителност от 2 до 8 часа и 135 съвместни проверки с МВР. При тях са установени 373 нарушения на данъчно законодателство - най-вече разлика в касовата наличност, неиздаване на касов бон и липса на фискално устройство. След тези проверки са запечатани 236 обекта.

„Информация за глобите и санкциите още не може да се даде, защото има административни процедури, каза Горанов. Запечатването на обектите и качването им в регистър дава резултати и се надявам скоро да докладваме нарушения под десет процента", уточни финансовият министър.

На пресконференция изпълнителният директор на НАП Галя Димитрова съобщи, че злоупотребите най-често и най-много са с ДДС, което обаче е общ проблем в Европа, където годишните загуби се оценяват на 150 млрд. евро. Затова Европейската комисия обмисля сериозни промени в ДДС законодателството, защото впо думите на Димитрова в настоящия си вид самият ДДС като механизъм е силно уязвим за измами.

Тя отчете, че за последните 10 години приходите на НАП са нараснали с 50% по-бързо от колкото нараства БВП. Над 93% от нововъзникващия дълг се събира в рамките на годината, има сериозно и видимо подобрение и на доброволното плащане на данъци, и на принудителното събиране;

За съжаление несъбраните вземания за периода 2000-2017 г. от ДДС по ревизионни актове са в размер на 5,8 млрд. лв., като 5,4 млрд. лв. от тях са определени като несъбираеми. В същото време несъбраният ДДС по ревизионни актове през 2017 г. е 4 пъти по-малко, спрямо 2011 г., похвали се Галя Димитрова.


 
 
 
Още от рубриката
 
 
Коментирай
 
Име:

E-mail:

Текст:

Код за
сигурност:

Напишете символите в полето:
 
БЮЛЕТИН НА EconomyNews.bg