EUR 1.9558
USD 1.7957
CHF 2.0346
GBP 2.2899
CNY 2.4953
you tube
mobile version

Врътки с акциза на цигарите

АБОНАМЕНТ ЗА НОВИНИ [X]

Въведете Вашият e-mail адрес, за да получавате най-важните новини на EconomyNews за деня на своята електронна поща.
E-mail
 

Врътки с акциза на цигарите

mail08:35 | 20.10.2013прегледи 5297 коментарикоментари 1


Елица Стефанова

Пълна забрана за продажбата на цигари в хипермаркети, магазини, ресторанти и бензиностанции. Такъв проект подготвят управляващите, стана ясно преди броени дни. Според него тютюневи изделия ще могат да се купуват от ограничен брой специализирани обекти, посочени след конкурс, провеждан от НАП. Проектът не е съгласуван с участниците на пазара.

Цел – борба с контрабандата на цигари.
Аргумент – това е европейска практика.
Странно съвпадение - разрастване на националната верига павилиони за цигари и вестници на "Булгартабак", брандирана с надпис Lafka, открити над 500 обекта в областните градове.

Не, няма такава европейска практика и аргументът към този проект е изключително слаб, контрираха експертите от ИПИ. Ефектът от подобно ограничение ще бъде шок за компаниите, стимул за нелегалния пазар и облагодетелстване на определени играчи (вериги павилиони), които практически ще придобият пълен монопол.

Политиката за налагане на забрани не работи. Ограничаване на потреблението на цигари става преди всичко чрез цените, в които основен компонент са акцизите.

Среднопретеглена цена на пакет цигари – основни компоненти в лева
zoom_sss
Източник: Акцизни таблици (2007-2013), Европейска комисия; изчисления на ИПИ

В действителност страната ни е изправена пред много сериозна задача, свързана именно с акцизите на тютюневите изделия, за да може да достигне минималните изискуеми нива в ЕС до началото на 2018 г.

Цел 2018 г.: Минимален акциз: 176 лв. (90 евро) на 1000 къса за всички цигари
Сега: Минимален акциз: 148 лв.
Ръст на акциза до 2018 г.: 20%

За постигането на тази европейска цел ИПИ препоръчва приемането на акцизен данъчен календар, където ясно да бъдат разписани равномерни стъпки за покачване на акциза върху цигарите. Такъв календар има в Румъния. Ползата от него е предвидимост, както за потребителите и компаниите, така и за приходите в бюджета. Този план-график трябва да бъде заложен в Закона за акцизите и данъчните складове за постепенно увеличаване на акциза, т.е. на номиналната акцизна тежест върху цигарите, всяка година до 2018 г. Най-добрият начин да се направи това е чрез постепенно увеличаване на специфичния компонент, което е по-подходящо за България (тъй като цените са най-ниски в ЕС), за да не се пренасочва изкуствено изборът на потребителите към различни ценови категории. Увеличаването на специфичния компонент на равни стъпки през всяка от следващите пет фискални години е най-опростеният и ефективен вариант.

В противен случай ще се повтори ситуацията от 2009-2010 г., когато поради липсата на плавно покачване на акциза за достигането на тогавашното европейско изискване, в последния момент акцизът се вдигна с 50%.
Ефектите:

1.Драстичен скок в цените с над 40% -ако през 2009 г. кутия цигари е струвала под 3 лв., то през 2010 г. вече е над 4 лв.;

2. Срив в продажбите на легалния пазар –от 17,4 млрд. къса (2009) на 11,7 млрд. къса (2010) или 1/3 от легалния пазар изчезва;

3. Спад на приходите в бюджета с 100 млн. лв.;zoom_sss

3. Разцвет на нелегалната търговия с цигари. Проучване показва, че през 2010 г. всяка трета цигара в страната не е била предназначена за местния пазар.

Пазар на цигари, непредназначени за местния пазар (% от общото потребление)
zoom_sss
Източник: Проучване на AC Nielsen по поръчка на Бритиш Американ Табако България, Булгартабак Холдинг, Джапан Табако Интернешънъл България, Импириъл Табако България, Филип Морис България

Европейският опит
Масовата тенденция да се покачва акцизната тежест води до по-малко потребление (легален пазар) на цигари в ЕС;
Бумът в нелегалната търговия не е неизбежен:
–Там, където се правят резки промени, има скок на нелегалната търговия и срив на местния пазар (Полша 2009 и Румъния 2010);
–Там, където има последователност, негативните ефекти са овладени (Германия).

Какво готвят управляващите?
Въобще не се е обсъждало и не се предвижда увеличение на акциза на цигарите за 2014 г., заяви председателят на бюджетната комисия в парламента Йордан Цонев /ДПС/. Той посочи, че акцизът върху цигарите ще остане същият и догодина. По думите му, решение дали да се направи плавно увеличение на ставката ще има най-рано през есента на 2014 г. и евентуално то да се въведе от следващата година. В проекта на Министерство на финансите се предвижда акцизът за 2014 г. да остане без промяна. Депутатите трябва да решат с какви стъпки и откога акцизът да бъде повишен.
 


Тагове: цигари, акцизи
 
Коментари
 
Илия - 18-10-2013 г. 06:17:52

–Там, където се правят резки промени, има скок на нелегалната търговия и срив на местния пазар (Полша 2009 и Румъния 2010); Какво ми сравнявате Полша и Румъния с Германия.. разликата е от земята до небето и обратно!!!

 
 
 
Коментирай
 
Име:

E-mail:

Текст:

Код за
сигурност:

Напишете символите в полето:




 
БЮЛЕТИН НА EconomyNews.bg

Трейлър на руския игрален "ВЫЗОВ", заснет в Космоса

13:39 | 03-09-23 | 3820