EUR 1.9558
USD 1.8361
CHF 2.0130
GBP 2.2896
CNY 2.5369
you tube
mobile version

Вижте новия Женски пазар - сърцето на столицата

АБОНАМЕНТ ЗА НОВИНИ [X]

Въведете Вашият e-mail адрес, за да получавате най-важните новини на EconomyNews за деня на своята електронна поща.
E-mail
 

Вижте новия Женски пазар - сърцето на столицата

mail07:00 | 17.04.2013прегледи 4145 коментарикоментари 1


Пет фирми са кандидатите по обществената поръчка за първа част от реконструкцията на столичния Женски пазар - от ул. "Св. Св. Кирил и Методий" до ул. "Екзарх Йосиф". В общинското дружество "Пазари Възраждане" документи са подали фирмите:

1."Стройкомерс"
2."Техномашпрогрес"
3.„ИНОС-1"
4.Обединение "Възраждане" ("Станилов" и "Съником")
5.Обединение "ЕРС-София" ("Енерго ремонт строй", "Ливел" и "ММ Конструкции")

В рамките на една седмица комисията ще провери дали документите съвпадат с изискванията на поръчката и ще бъдат разгледани техническите предложения на участниците в търга. След това предстои да бъдат отворени и техните ценови оферти, от които зависи в по-голяма степен оценката на участниците, тъй като предлаганата цена е с най-голяма тежест (60%). Прогнозната стойност на поръчката е 8 млн. лв.
Други критерии ще са техническото предложение и срокът за изпълнение. Въпреки че последният е с най-малка тежест (5%), той е важен за общинското дружество, тъй като то не може да си позволи да затвори пазара за дълъг период. Очакванията на дружеството към изпълнителя са той да е в състояние да изпълни поръчката за максимум шест месеца.
Проектът
Реконструкцията на Женския пазар ще се извърши на два етапа. Първият е вече споменатият, който обхваща площ от приблизително 13 хил. кв. м. и 8 сгради. Вторият етап е между бул. „Тодор Александров” и ул. „Пиротска” с обща площ 3 856,4 кв. м. и включва паркинг, подземен гараж, ресторант и амфитеатър.
Новият пазар ще има:
- Книги, антиквариат, различни видове ресторанти
- Търговска галерия
- Складове в сутерена
- Второ ниво - ателиета на художници, график дизайнери
- Запазване на сегашните характерни стоки: керамика, сечива, резервни домакински части, евтин ресторант
- Места без такси за „баби” с пресни зеленчуци
- Места за периодична търговия - мед, употребявани вещи, празник на цветята

Сред нетърговските функции на пазара, включени в проектното предложение, са:
- Социален център, квартален клуб, музей на Женския пазар и района
- Интерактивна кула при входа откъм бул. „Тодор Александров” и авто-реклама при традиционния вход на пазара при ул. „Екзарх Йосиф”
- Малки стени за графити
- Места за световно признати творци, места за сменящи се произведения на изкуството.
- Кула за асансьор за наблюдение на две места при зоната на ресторантите и при търговската галерия
- Информационен център за туристи
- Развлечения - зелен амфитеатър при бул. „Т. Александров” и амфитеатър при покрива на заведенията (летни прожекции, дансинг, детски празници), чешми, водни огледала, тревни площи, места за сядане
- Зелена покривна тераса
- Нови дървета на входа при бул. „Тодор Александров” и при ул. „Св. Св. Кирил и Методий”.

Проектът за обновление на Женския пазар е разработен от спечелилата конкурса фирма "Ателие Серафимов архитекти". Предвидено е да има и две двуетажни сгради с магазини. В едната от тях ще има ресторант с открита тераса. Павилионите ще се запазят, но след нововъведенията ще придобият коренно различен вид. Целта на дружеството е търговските обекти да намалеят като единици, но да се увеличат като площ. В момента техният брой е 104, а след промяната ще бъдат 65. Предвидено е откритите пространства под навесите да се използват за тематични пазари, съобразени с културния календар на столицата.
Паркингът, развлекателните съоръжения като детска площадка и амфитеатър и заведенията за бързо хранене ще се появят в края на втория етап от обновлението на пазара.

Финансиране
Изготвеният проект за реконструкцията на най-старото софийско тържище, което се управлява от общинското дружеството "Пазари Възраждане", е първият проект в столицата, който ще се изпълнява с финансовата подкрепа от европейската инициатива JESSICA. Компанията получи одобрение за финансиране чрез Фонда за градско развитие на София, като по програмата ще бъдат осигурени 80% от средствата, а останалите 20% ще са собствено участие от страна на общинското дружество. Финансирането ще покрие първата част от реконструкцията на пазара, която е между ул. "Кирил и Методий" и ул. "Екзарх Йосиф". В тази цена са включени не само изграждането на пазара и оформянето на пешеходното пространство, а и подмяната на цялата инженерна инфраструктура, която е най-скъпата част от обекта.
Вторият етап от проекта - между бул. "Тодор Александров" и бул. "Стефан Стамболов", е по-сложен за изпълнение, защото предвижда и изграждането на подземен паркинг за около 90 автомобила. За неговото изпълнение "Пазари Възраждане" най-вероятно ще търси партньорство с частен инвеститор. Тъй като самият участък е по-малък, индикативната му стойност е около 5 млн. лв.
 


 
Коментари
 
Valentin Mitev - 16-04-2013 г. 21:03:57

Само да не го ремонтират като пазара на Димитър Петков - през зимата зъзнат като кучета продавачите - в очите на някой вероятно красиво, функцоналност=0

 
 
 
Коментирай
 
Име:

E-mail:

Текст:

Код за
сигурност:

Напишете символите в полето:




 
БЮЛЕТИН НА EconomyNews.bg