EUR 1.9558
USD 1.6849
CHF 1.8228
GBP 2.1496
CNY 2.4012
you tube
mobile version

Българските пивовари по-напред от европейските

АБОНАМЕНТ ЗА НОВИНИ [X]

Въведете Вашият e-mail адрес, за да получавате най-важните новини на EconomyNews за деня на своята електронна поща.
E-mail
 

Българските пивовари по-напред от европейските

mail11:10 | 21.06.2019прегледи 521 коментарикоментари 0


Етикетите на 60 % от бирата в страните от ЕС съдържат информация за калориите, съобщиха Пивоварите на Европа, а  85% от пивото на стария континент вече е с данни за съставките. Постигнатото е резултат от доброволния ангажимент на пивоварните за предоставяне на хранителна информация за бирата, който стартира преди 3 години. С днешна дата Пивоварите на Европа обявиха, че до 2022 г. данните за съставките и енергийната стойност ще са на етикетите на всички бирени бутилки и кенове.

През септември влиза в сила меморандум за разбирателство с ЕК, с който този ангажимент на европейската бирена организация публично се официализира. Към меморандума, подкрепен от пивоварите, могат да се присъединят всички компании и асоциации от сектора на алкохолните напитки, стига те напълно да подкрепят документа и включената в него инициатива на етикетите на напитките да се изписва информация както за съставките, така и за енергийната стойност.

Според току-що приключилия общоевропейски мониторинг за доброволното етикетиране на бирените опаковки, пивоварите в България за пореден път отчитат отлични резултати. Всички  производители на бира, членове на Съюза на пивоварите, предоставят на бутилките, кеновете и кеговете си списък на съставките и енергийната стойност. Това означава, че над 98% от произвежданото в  страната пиво и над 95% от дистрибутираните бири вече имат върху етикетите си тази информация. По този начин върху приблизително 750 милиона бирени опаковки, консуматорите имат разбираеми, сравними и точни данни за хранителната стойност на различните марки. При светлите бири тип пилзнер, които традиционно са с над 90% пазарен дял, средната стойност на калориите е около 43 kcal на 100 милилитра,  безалкохолните –  23 калории, а тъмните –  около 58 - 60 kcal,  коментират от Съюза на пивоварите.

Според генералният директор на Европейската потребителска организация (BEUC) Моник Гойенс "Жизненоважно е хранителната информация и списъците със съставки да бъдат предоставяни на потребителите върху етикетите на алкохолните продукти в съответствие с Регламента за предоставяне на информация за храните на потребителите (1169/2011)".

Ангажиментът на производителите на бира е свързан и с изпълнението на исканията и очакванията  на европейските потребители, показва изследване на Пивоварите на Европа. Според резултатите от представително за ЕС проучване на международната агенция GfK, проведено в  9 европейски страни, над 86% от респондентите смятат, че консуматорите трябва да имат достъп до една и съща хранителна информация на 100мл. за алкохолни напитки, каквито понастоящем получават за всеки друг хранителен продукт. 74% от потребителите в ЕС считат, че етикетите на алкохолните напитки трябва да имат списък на съставките, 71% - информация за енергийната стойност, а 71% - пълен списък на хранителната информация.  Интересът на потребителите към тези три вида информация е по-висок сред умерените консуматори, отколкото сред тези, които употребяват алкохол в по-големи количества. 

В този дух са и коментарите на еврокомисарят по въпросите на здравеопазването и безопасността на храните Витянис Андрюкайтис: "Поздравявам пивоварите за ангажимента им да осигуряват пълния списък със съставки и енергийна стойност на 100мл. върху етикетите на всички предварително опаковани бири. Европейските регулации залагат правилата, които трябва да бъдат следвани, и аз съм удовлетворен, че пивоварите изпълняват тези високи стандарти. Това е в интерес на общественото здраве и на потребителите".

Темата за информирането на потребителите бе широко обсъдена и на току що приключилия  тридневен  Форум на Пивоварите на Европа, състоял се в Атверпен, Белгия.  В събитията се включиха над 1000 представители на пивоварния бранш от цял свят. 72 лектори от 21 страни  коментираха водещите теми от дневния ред на бирената индустрия – от възможностите за растеж и промяна, според потребителските предпочитания - до техническите постижения в пивопроизводството.

Биреният форум се организира паралелно с 37-ия Конгрес на Европейската пивоварна конвенция (EBC) – едно от най-важните технически и научни събития в пивоварния сектор в Европа.  EВС споделя опита на най-добрите изследователски компании и майстори на бирата, като представя разработването на световни методи за съвременен контрол на качеството на бирата, нейното производство и суровини.


 
 
 
Коментирай
 
Име:

E-mail:

Текст:

Код за
сигурност:

Напишете символите в полето:
 
БЮЛЕТИН НА EconomyNews.bg