EUR 1.9558
USD 1.7888
CHF 2.0178
GBP 2.3307
CNY 2.4641
you tube
mobile version

България 54-та по конкурентоспособност

АБОНАМЕНТ ЗА НОВИНИ [X]

Въведете Вашият e-mail адрес, за да получавате най-важните новини на EconomyNews за деня на своята електронна поща.
E-mail
 

България 54-та по конкурентоспособност

mail07:05 | 01.10.2015прегледи 40979 коментарикоментари 0


България запазва 54-тото си място сред 140 страни в класирането за конкурентоспособност на Световния икономически форум/СИФ/, който представи новия си доклад за глобалната конкурентоспособност. Страната ни изпреварва 6 страни от Европейския съюз - Словения, Унгария, Кипър, Словакия, Хърватска и Гърция и се представя най-добре при оценка на ефективността на икономиката/50-та позиция/, която включва висше образование и квалификация, ефективност на стоковите пазари и на пазара на труда, развитие на финансовите пазари, технологична готовност.

При оценката на институциите, инфраструктурата, макроикономическата стабилност, здравеопазването и началното образование България заема 68-ма позиция, като прави сериозно отстъпление в сравнение с предходната година, когато е била на 59-то място. Назад в класирането е при оценката на иновативността на икономиката. Добрата оценка за технологичната готовност е факторът, който придвижва България напред в последния доклад на Световния икономически форум.

Негативни са данните за съдебната система и недостатъчната й независимост, фаворизиране на определени фирми при взимане на правителствени решения, ниско обществено доверие в политиците, липса на прозрачност на правителствените решения, бюрократична тежест. По тези показатели страната ни заема 94-то място.

Най-ниско е оценен потенциалът на страната да привлича и задържа талантливи млади хора - едва 133-то място.

Отново най-конкуретоспособна в света е Швейцария. След нея се нареждат Сингапур, САЩ, Германия и Холандия. Основен партньор на СИФ при събиране и обработка на данните за България е Центърът за икономическо развитие.

Интерактивна графика: http://www.weforum.org/
 


 
 
 
Коментирай
 
Име:

E-mail:

Текст:

Код за
сигурност:

Напишете символите в полето:
 
БЮЛЕТИН НА EconomyNews.bg