EUR 1.9558
USD 1.6076
CHF 1.8089
GBP 2.1980
CNY 2.4847
you tube
mobile version

България - водеща в е-дневник в у-щата

АБОНАМЕНТ ЗА НОВИНИ [X]

Въведете Вашият e-mail адрес, за да получавате най-важните новини на EconomyNews за деня на своята електронна поща.
E-mail
 

България - водеща в е-дневник в у-щата

mail13:10 | 02.09.2019прегледи 422 коментарикоментари 0


България е една от четирите страни в Европейския съюз, в която има училища, работещи само и единствено чрез електронен дневник и електронни бележници на учениците. Това съобщи Симеон Предов, един от създателите на платформата Shkolo.bg, която работи за дигитализацията на българските училища. Предов уточни, че през миналата учебна година броят на училищата, които са се разделили окончателно с хартиените дневници, е бил 80, а през тази година ще скочи до 400. Друга част от учебните заведения ползват дублирано електронни и хартиени дневници, но тенденцията е преминаване изцяло към дигиталната форма.

Shkolo.bg представлява единна платформа с множество интегрирани модули, намаляваща значително административния процес в училищата. Т. нар. „електронен дневник“ слага край на хартиените дневници и заедно с „електронните бележници“ позволяват на родителите да следят постиженията на своите деца (оценки, отсъствия, отзиви, програма, домашни работи) в реално време. Същевременно учителите се разтоварват значително от бумащината и имат възможността да се отдадат по-пълно на основната си роля – да бъдат преподаватели, обучители и мотиватори за децата, а не администратори.

Съществено се облекчава и работата на директорите, които основно са натоварени с изготвянето на различни справки, графици и отчети. За учебната 2018/2019г. чрез платформата са генерирани над 40 000 справки. По думите на директори, които вече работят с платформата, дигитализацията на тези процеси им е спестила близо 1/3 от работата.

Чрез платформата се трансформира съществено моделът на традиционните родителски срещи и телефонните обаждания от учители, тъй като родителите вече няма да чакат подобни събития, а могат да следят пряко какво се случва с детето им в училище. Те имат възможност да получават мейли и известия директно в телефоните си за оценки, поведение и евентуални отсъствия на децата си, да следят предстоящи събития и извънкласни дейности. За учебната 2018/2019г. през платформата са изпратени над 73 милиона такива известия. „По този начин правим важна стъпка в решаването на един изключително важен въпрос – този за ангажирането на родителите в учебния процес. Благодарение на електронните дневници и електронните бележници на учениците те вече са пряко запознати и наблюдаваме, че стават по-ангажирани с постиженията на децата си“, коментират създателите на платформата. По данни от училищата, използващи услугите на Shkolo.bg, отсъствията на учениците са намалели между 10% и 20%.

Анкета на Shkolo.bg от м. април 2019 г. сред 191-ма директори и системни администратори в училища, използващи електронни дневници, показва, че 83% от тях смятат, че платформата е намалила административната тежест за учителите и ръководството. 88% отговарят, че се е подобрила комуникацията между училището и родителите.

Допълнителни модули на платформата позволяват учители и ученици свободно да обменят и оценяват дигитално учебно съдържание (тестове, есета, презентации, проекти и т. н.). Също така могат да се създават, обменят, оценяват и проследяват различни домашни работи, тестове и упражнения.

Всички данни (оценки, отсъствия и т.н.) се пазят в продължение на 5 години, като по всяко време в тях могат да се правят справки и да се извлече съответната статистика.

Общият брой на училищата, които вече ползват предимствата на платформата е над 1000 от общо 2400 в страната. Създателите на платформата предлагат специално обучение за учителите и директорите за работа с модулите, както и допълнителни консултации и мониторинг на развитието.

 

 


 
 
 
Още от рубриката
 
 
Коментирай
 
Име:

E-mail:

Текст:

Код за
сигурност:

Напишете символите в полето:
 
БЮЛЕТИН НА EconomyNews.bg

България влезе в ERM 2 със сегашния курс

19:21 | 07-10-20 | 1345