EUR 1.9558
USD 1.6624
CHF 1.8175
GBP 2.1651
CNY 2.3806
you tube
mobile version

България & Хърватия в ERM II тази година?

АБОНАМЕНТ ЗА НОВИНИ [X]

Въведете Вашият e-mail адрес, за да получавате най-важните новини на EconomyNews за деня на своята електронна поща.
E-mail
 

България & Хърватия в ERM II тази година?

mail22:41 | 16.06.2020прегледи 709 коментарикоментари 0


България и Хърватия могат да влязат в чакалнята на еврозоната тази година, заяви Фабио Панета, член на борда на Европейската централна банка, цитиран от Bloomberg.

Коментарът на Панета пред френския вестник Le Mondе сигнализира, че процесът по разширяване на еврозоната остава непроменен въпреки икономическите щети от коронавируса.

"Хърватия и България предприеха смели мерки", отбеляза Панета. - "Ако процесът приключи успешно, те могат да се присъединят към ERM II до края на годината", добави той.

Панета уточни, че страните обикновено остават в ERM II в рамките на около две години, като посочи, че "първият наличен прозорец за присъединяване на Хърватия и България към еврозоната ще бъде през 2023 г., ако всички предварителни оценки са успешни".

Хърватия този месец отстрани една от пречките по пътя към членството в еврозоната, след като ЕЦБ заяви, че петте ѝ най-големи банки не са изправени пред капиталов недостиг.

В своя доклад за конвергенцията, публикуван миналата седмица, ЕЦБ отбеляза, че коронавирусната криза поставя предизвикателства за инфлацията и публичните финанси в двете страни.

  


 
 
 
Коментирай
 
Име:

E-mail:

Текст:

Код за
сигурност:

Напишете символите в полето:
 
БЮЛЕТИН НА EconomyNews.bg