EUR 1.9558
USD 1.6658
CHF 1.8243
GBP 2.1513
CNY 2.4871
you tube
mobile version

България №48 по конкурентоспособност

АБОНАМЕНТ ЗА НОВИНИ [X]

Въведете Вашият e-mail адрес, за да получавате най-важните новини на EconomyNews за деня на своята електронна поща.
E-mail
 

България №48 по конкурентоспособност

mail06:31 | 18.06.2020прегледи 593 коментарикоментари 0


Според Годишника на световната конкурентоспособност 2020 на Института за развитие на управлението (IMD, Швейцария), българската икономика продължава да расте, но е далеч от развитие на пълния си потенциал. През 2020 г., България заема 48-о място от 63 страни, което е подобрение от седем позиции спрямо 2015 г., но влошаване в сравнение с 2009 г. Българската икономика остава сред най-неконкурентоспособните в Европа, а дългосрочните фактори, които определят конкурентоспособността, остават недоразвити. Без съществена корекция в политиките на българските правителствени и бизнес лидери, вероятността за пробив в близките години остава малка. 

Основни предизвикателства и възможности за подобряване на конкурентоспособността на България за 2020 г. 

- Ниско ниво на дигитализация на икономиката и проблеми в публичното управление, засилени от Covid-19 кризата

- Липсата на напредък в съдебната реформа и в контрола над корупцията.

- Бавни структурни реформи за присъединяване към ЕRM II и банковия съюз

- Недостатъчни усилия за ограничаването на неформалната икономика

- Бавни реформи в енергийния сектор и енергийна зависимост от Русия 

Негативното развитие на глобалната икономика, повлияно от Covid-19 кризата и търговското напрежение между САЩ и Китай, допринася за бавен икономически растеж и спад в държавните субсидии. Липсата на подходяща структура за качествено образование води до ниска производителност в бизнеса, където недоудовлетворителните управленски практики и условията на трудовия пазар остават основни проблеми. Липсата на добри практики в счетоводството и одита, както и законодателството за защита на конкуренцията и възлагане на обществени поръчки, са посочени като значителни пречки за бизнеса. България продължава да разчита на ограничена база от фактори за конкурентоспособност, сред които са основно ниските цени и данъци. Страната отбелязва добри резултати по отношение на ниските корпоративни данъци и стабилността на валутния курс. 

Според проучването, представителите на българския бизнес определят като привлекателни фактори наличието на квалифицирана работна ръка, ценовата конкурентоспособност и динамичната икономика, тласкана от повишена производителност и нови бизнес възможности. Като най-малко привлекателни бизнес фактори са посочени нивото на компетенция на правителството и ниското ниво на научноизследователска и развойна дейност. 

 


 
 
 
Коментирай
 
Име:

E-mail:

Текст:

Код за
сигурност:

Напишете символите в полето:
 
БЮЛЕТИН НА EconomyNews.bg

България влезе в ERM 2 със сегашния курс

19:21 | 07-10-20 | 820