EUR 1.9558
USD 1.8323
CHF 2.0113
GBP 2.2729
CNY 2.5284
you tube
mobile version

"Боташ" ускорява интерконектора с България

АБОНАМЕНТ ЗА НОВИНИ [X]

Въведете Вашият e-mail адрес, за да получавате най-важните новини на EconomyNews за деня на своята електронна поща.
E-mail
 

"Боташ" ускорява интерконектора с България

mail09:08 | 18.04.2014прегледи 1730 коментарикоментари 0


Нахиде Дениз - кор. на БНР в Истанбул
Турската енергийна компания "Боташ" активизира работата по изграждането на интерконекторната газова връзка между България и Турция. Решението беше взето при посещението на турския министър на енергетиката и природните ресурси Танер Йълдъз преди няколко месеца. Споразумението предвижда всяка една от страните да изгради газовата връзка на своя територия. Европейската комисия определи газовата връзка с Турция като един от проектите от общ интерес.

Турската фирма, на която е възложен търгът по изграждането на трасето, е започнала сондажните работи.

При строителството на 175 километровото трасе за пръв път в Турция ще се използват тръби с диаметър 91 см. Също за пръв път ще се прилага технология за хоризонтален сондаж. При нея тръбите се поставят дълбоко под земята, но без да се разрушава асфалтовата настилка и инфраструктурата на пътищата.

Интерконекторната връзка, която ще достига до селището Шаркьой, област Текирдаг се предвижда да завърши през 2015 година и ще бъде снабдявана с газ, който Турция получава от Русия чрез "Син поток".

В същото време турският посланик в София Сюлейман Гьокче заяви,че е много вероятно скоро България да бъде включена в проекта за Трансанадолски газопровод, известен още като ТАНАП, който беше подписан между Анкара и Баку. Меморандум за разбирателство, който предвижда транспорт през Турция за Европа на газ от Азербайджан беше подписан неотдавна от министъра на икономиката Драгомир Стойнев и турския му колега. Турският посланик каза още, че Турция продължава да работи заедно с Русия по проекта "Южен поток".


 
 
 
Коментирай
 
Име:

E-mail:

Текст:

Код за
сигурност:

Напишете символите в полето:




 
БЮЛЕТИН НА EconomyNews.bg