EUR 1.9558
USD 1.6133
CHF 1.8160
GBP 2.1976
CNY 2.4915
you tube
mobile version

Бобева: +2 тримесечия негативи за икономиката

АБОНАМЕНТ ЗА НОВИНИ [X]

Въведете Вашият e-mail адрес, за да получавате най-важните новини на EconomyNews за деня на своята електронна поща.
E-mail
 

Бобева: +2 тримесечия негативи за икономиката

mail13:10 | 30.03.2020прегледи 12168 коментарикоментари 0


Поне още две тримесечия българската икономика ще понесе силен негативен ефект от коронавируса, а в следващото ударът върху националното стопанство ще е най-силен. Това прогнозира преподавателят във ВУЗФ проф. Даниела Бобева в тв интервю по Bulgaria ON AIR.

Според нея, трудно може да се предвиди дали българската икономика ще навлезе в рецесия, но и да се случи, процесът няма да започне от сега. Причината: за обявяването на рецесия са необходими две поредни тримесечия на отрицателен растеж, а през първото тримесечие, въпреки мартенското свиване, поради добрите резултати на януари и февруари надали това ще се случи.

Икономистът очаква след първия вътрешен шок за икономиката в следствие на затварянето на редица производства и бизнеси като цяло, да дойде втори шок от вън. По думите й външните фактори се проявяват със закъснение и ето защо тя очаква през второто тримесечие те да се комбинират с вътрешните и да създадат още по-сложна икономическа обстановка.

„Ако изчислим какви биха били шоковете от вътрешните проблеми, от изключването на цели сектори, и от външните, в този комбиниран ефект ще се получи, особено през второто тримесечие, най-големият спад в икономиката. Колко ще бъде той, не знаем, но във всички случаи за поне едно тримесечие ще пострадаме сериозно“, казва тя.

Под външни фактори Бобева има предвид преди всичко забавянето в икономиките на най-големите търговски партньори на страната в следствие на пандемията – Италия и Германия. „Безпокои ни Германия и как там ще се развие икономиката, защото нашата икономика е доста тясно обвързана с германската. При 1% спад на германската икономика, нашата реагира с 0,65%, т.е. ние оттам можем да загубим голям растеж“, казва експертът.

Бобева определя тази криза като „уникална“, защото досега „такова изключване на цели сектори от икономиката досега никога не е имало“. Според нея, опитът на Китай показва, че най-пострадали от кризата излизат малкия и средния бизнес, като 60% от него се възстановява, докато при големия цели 95%. „Ето защо разумността изисква малките и средните фирми да бъдат подкрепяни в условията на пандемията“, казва тя.


 
 
 
Още от рубриката
 
 
Коментирай
 
Име:

E-mail:

Текст:

Код за
сигурност:

Напишете символите в полето:
 
БЮЛЕТИН НА EconomyNews.bg