EUR 1.9558
USD 1.6478
CHF 1.8189
GBP 2.1393
CNY 2.4378
you tube
mobile version

Бизнесът дарява малко храна

АБОНАМЕНТ ЗА НОВИНИ [X]

Въведете Вашият e-mail адрес, за да получавате най-важните новини на EconomyNews за деня на своята електронна поща.
E-mail
 

Бизнесът дарява малко храна

mail20:07 | 18.10.2019прегледи 495 коментарикоментари 0


В България се отчита заниженото участие на бизнеса в даряването.

"От началото на годината до месец август, малко над 130 тона храни с къс срок на годност са преминали през мрежата ни, за да достигнат до 16 хиляди нуждаещи. Това съобщи изпълнителният директор на Българската хранителна банка Цанка Миланова в интервю за Радио Стара Загора. Законът за безвъзмездното предоставяне не проработи ефективно и за индустрията не е стимул, а е дори нова пречка, посочи Цанка Миланова.

Пилее се изключително много храна, изхвърляна на боклука или изгаряна в екарисажите, това е тенденция в световен мащаб. Само за България годишно са над 670 хиляди тона годна за консумация, допълва Миланова.

В световен мащаб се унищожава почти една трета от произведената храна, докато всеки четвърти човек на планетата гладува. За да насочи вниманието на обществеността към този проблем, по инициатива на Организацията по прехрана и земеделие на ООН в 150 страни се отбелязва 16 октомври – Световният ден на прехраната, в това число и България. Денят обединява хора и организации с цел по-голямо ангажиране по въпросите на бедността и недохранването и начините за справяне с негативните последици от този глобален проблем.

Хранителните банки са част от разумното решение – те съществуват от десетки години и спасяват от унищожение годни и качествени продукти, като ги преразпределят до нуждаещите се от подкрепа милиони бедни хора.


Тагове: храна, даряване
 
 
 
Още от рубриката
 
 
Коментирай
 
Име:

E-mail:

Текст:

Код за
сигурност:

Напишете символите в полето:
 
БЮЛЕТИН НА EconomyNews.bg