EUR 1.9558
USD 1.6452
CHF 1.7764
GBP 2.2569
CNY 2.5096
you tube
mobile version

БЕХ с трима нови държавни представители

АБОНАМЕНТ ЗА НОВИНИ [X]

Въведете Вашият e-mail адрес, за да получавате най-важните новини на EconomyNews за деня на своята електронна поща.
E-mail
 

БЕХ с трима нови държавни представители

mail12:08 | 07.04.2021прегледи 1030 коментарикоментари 0


Бившият председател на енергийната комисия в Народното събрание и депутат от парламентарната група на ГЕРБ Валентин Николов е един от новите представители на държавата в ръководството на Българския енергиен холдинг (БЕХ), съобщи БНР. Другите двама, станали ясни днес, са бившият директор на АЕЦ "Козлодуй" Иван Андреев и Стелиан Коев, който е оглавявал дирекция в мини "Марица - изток". Един от тримата ще заеме и поста на изпълнителен директор на енергийния холдинг.

Агенцията за публични предприятия трябва да оповести имената на още двама членове на борда на БЕХ, преди да стане ясно кой ще е новият директор. Той ще замести подалия оставка Жаклен Коен.

В момента Съветът на директорите на БЕХ е съставен от трима членове. Освен Коен в него са още Живко Динчев и Андон Андонов. Мандатът им изтичаше през юли 2022 година.

В края на януари Министерството на енергетиката започна публична процедура за избор на ръководители на редица енергийни дружества. Изборът беше възложен на Агенцията за публични предприятия, която организира конкурсна процедура на три етапа - проверка на допустимостта на кандидатите, представяне на писмена концепция за развитие на фирмата и устно интервю с допуснатите кандидати.

Валентин Николов напусна парламентарната група на ГЕРБ, за да участва в този конкурс.

БЕХ е мегаструктура, обединяваща четири структуроопределящи компании в сектор "Електроенергетика" -  "ТЕЦ Марица изток 2", "АЕЦ Козлодуй", "Национална електрическа компания" (НЕК) и "Електроенергиен системен оператор" (ЕСО). В сектор "Газ" холдингът управлява "Булгаргаз" и "Булгартрансгаз".

Дружеството е изцяло държавно с принципал Министерството на енергетиката. Уставният му капитал е приблизително 3,5 млрд. лева.


 
 
 
Още от рубриката
 
 
Коментирай
 
Име:

E-mail:

Текст:

Код за
сигурност:

Напишете символите в полето:
 
БЮЛЕТИН НА EconomyNews.bg