EUR 1.9558
USD 1.7425
CHF 1.8411
GBP 2.1702
CNY 2.4661
you tube
mobile version

БЕХ с договор с консултант

АБОНАМЕНТ ЗА НОВИНИ [X]

Въведете Вашият e-mail адрес, за да получавате най-важните новини на EconomyNews за деня на своята електронна поща.
E-mail
 

БЕХ с договор с консултант

mail16:06 | 20.08.2019прегледи 413 коментарикоментари 0


Българският енергиен холдинг /БЕХ/ подписа договор с международен консултант, който да разработи механизъм за капацитет, както предвижда европейското законодателство, по отношение на централите, които произвеждат електрическа енергия от въглища, съобщи министърът на енергетиката Теменужка Петкова, която участва днес в София в събрание по случай националното честване на Деня на миньора. По традиция то се прави в деня на Успението на Свети Иван Рилски, покровител на миньорите и на всички българи.
До края на октомври този механизъм трябва да бъде нотифициран пред Европейската комисия, посочи Петкова и изрази надежда тя да одобри механизма, който ще предложим. Така ще дадем една много по-голяма устойчивост на развитието на въгледобива в страната и гаранция за нашата енергийна сигурност, посочи министър Теменужка Петкова пред присъстващите.
Министър Петкова, както и други участници, благодари на всички заети в минерално-суровинната индустрия за професионализма и труда им. Индустрията е отрасъл от българската икономика със стратегическо значение и в основата на редица други отрасли. Тя формира близо 5 процента от БВП. Пряко заетите в нея са близо 22 000 души, а непряко ангажираните са близо 120 000.
Едно от най-големите предизвикателства пред минерално-суровинната индустрия е свързано с развитието на въгледобива, посочи Петкова. Централите, които произвеждат електрическа енергия от въглища, формират 46 процента от производството й в страната, което е пряко свързано и с националната и енергийната ни сигурност. По думите й е необходимо да съхраним въгледобива в страната, за да може той да продължи да бъде гръбнакът на българската електроенергетика.
В момента се работи и по енергийната стратегия на страната до 2030 г., с хоризонт до 2050-та, в която отново е акцентирано върху развитието на въгледобива.
Петкова напомни и законодателните промени за инкриминиране на незаконния добив и че проблемът вече е преодолян. По думите й, на ход са отново промени в закона за подземните богатства, които целят да бъде устойчиво развитието на сектора и да се даде гаранция за инвестициите.
Петкова увери присъстващите, че развитието на минерално-суровинната индустрия е приоритет за правителството.
България направи много голям принос към европейската минна индустрия миналата година в контекста на българското председателство на Съвета на ЕС, каза в поздравлението си заместник-председателят на Евромин Роман Щифтнер.
В рамките на честването днес се награждават изявени компании от минерално-суровинната индустрия у нас за постижения в бранша.
Министър Теменужка Петкова коментира и темата за АЕЦ "Белене" пред журналисти, напомняйки, че до края на деня утре изтича срокът за подаване на заявления за участие в процедурата за избор на стратегически инвеститор за проекта. Тя коментира, че 19 август не е "сакрална дата", а е началото на същинската част от процедурата за избор на стратегически инвеститор. Предстои да се определи "кратка листа" от компании, с които се прецени да се водят преговори.


 
 
 
Още от рубриката
 
 
Коментирай
 
Име:

E-mail:

Текст:

Код за
сигурност:

Напишете символите в полето:
 
БЮЛЕТИН НА EconomyNews.bg