EUR 1.9558
USD 1.7888
CHF 2.0178
GBP 2.3307
CNY 2.4641
you tube
mobile version

Белгия използва руски втечнен газ

АБОНАМЕНТ ЗА НОВИНИ [X]

Въведете Вашият e-mail адрес, за да получавате най-важните новини на EconomyNews за деня на своята електронна поща.
E-mail
 

Белгия използва руски втечнен газ

mail16:35 | 10.07.2024прегледи 418 коментарикоментари 0


От общата консумация на газ на Белгия през изминалата година, 7,6% се падат на Русия, пише белгийският вестник „Тийд“, позовавайки се на Обзора на енергийните данни, публикуван от Федералната обществена служба по въпросите на икономиката на кралството. Според доклада това представлява ръст от 2% в сравнение с 2022 г., предаде белгийската новинарска агенция Белга.

Въпреки че Русия закри тръбопроводите към Европа скоро след началото на инвазията си в Украйна, тя изпраща все повече и повече втечнен природен газ (ВПГ) с кораби до европейските пристанища, възползвайки се от увеличените цени на енергията.

Пристанище Зебрюге и неговият терминал за претоварване играят важна роля в този процес. През 2023 г. повече от половината ВПГ, пристигащ в Зебрюге, идва от Русия. През 2015 г. собственикът на терминала „Флуксис“ подписа договор за 1 милиард евро с руската компания „Ямал“ за претоварване на ВПГ.

Въпреки безпокойството около доставките, ЕК миналия месец въведе за първи път санкции срещу руския газ. Претоварването към неевропейски държави вече не е позволено. Но санкциите не ограничават употребата на руски ВПГ от Европа, като руските съдове все още могат да разтоварват суровината за европейските потребители.

Идеята зад санкциите е, че руските кораби ще трябва да пътуват по-далеч, за да разтоварят своя ВПГ. Но руските доставчици на енергия също могат да решат да разтоварят повече ВПГ в Европа вместо това, застрашавайки амбицията на ЕС да бъде независим от руските изкопаеми горива до 2027 г.

Докладът също така отбелязва, че общото потребление на енергия в Белгия е на най-ниското си ниво от 1995 г. насам. Това също е свързано с нахлуването на Русия в Украйна и по-специално с последвалата енергийна криза.

„Кризата доведе до промяна в моделите на потребление, главно на природен газ, електроенергия и петролни продукти, сред компаниите и домакинствата“, казва Федералната обществена служба.


 
 
 
Още от рубриката
 
 
Коментирай
 
Име:

E-mail:

Текст:

Код за
сигурност:

Напишете символите в полето:
 
БЮЛЕТИН НА EconomyNews.bg

Трейлър на руския игрален "ВЫЗОВ", заснет в Космоса

13:39 | 03-09-23 | 4842