EUR 1.9558
USD 1.8361
CHF 2.0130
GBP 2.2896
CNY 2.5369
you tube
mobile version

Беласишки кестени пред МЗХГ

АБОНАМЕНТ ЗА НОВИНИ [X]

Въведете Вашият e-mail адрес, за да получавате най-важните новини на EconomyNews за деня на своята електронна поща.
E-mail
 

Беласишки кестени пред МЗХГ

mail15:05 | 19.10.2020прегледи 578 коментарикоментари 0


Slow Food в България чрез своята кампанията „Биоразнообразие в чиния“ обединява сили с фермерски пазар Произведено в България, организиран от Биоселена, за да се включи в събитията на европейската кампания Good Food Good Farming (Добра храна, добро земеделие), финансирана от програма LIFE на ЕС. 

На 21 октомври, от 10 до 18 часа на пазара ще гостува общността „Подгорие“ на Slow Food от подножието на Беласица. Вальо Янкиш сладкодоумно ще разказва и показва на посетителите как се хапват беласишки кестени и ще представи своята къща за гости в с. Самуилово. Вкусът на меда от кестени ще можете да опитате благодарение на сем. Джобкови. София Илкова от Природен парк „Беласица“ ще разкаже как устойчивият бизнес допринася за ефективна  природозащита и ще представи своите уникални бижута „Българа“,  вдъхновени от природата.

Чрез участие във фермерските пазари и чрез обсъжданията между производители и граждани, Slow Food в България надига глас, за да призове отново за добра храна и добро земеделие. Производители от общностите на Slow Food участват на фермерския пазар Произведено в България, за да запознаят потребителите със своите предизвикателства и със своите добри практики. Ще се обсъждат и теми, свързани с европейските хранителни системи, стандартите за хуманно отношение към животните, агроекология и социална справедливост, наред с много други.

„Тази година е жизненоважна за Европа – реформата на Общата селскостопанска политика (ОСП) е в процес на финализиране и е от съществено значение тя да бъде преструктурирана, за да отговори на целите на Зелената сделка на ЕС, От фермата до вилицата и Стратегиите за биологичното разнообразие. Реформата на ОСП ще определи бъдещето на Европа по отношение на храната, околната среда и благосъстоянието. Вярваме, че е от съществено значение да се даде глас на гражданите и на производителите и да се гарантира, че техните искания ще бъдат чути от вземащите решения в ЕС. Това е целта на Good Food Good Farming“, казва Яел Панцер, координатор на европейската кампания на Slow Food.

Slow Food е глобална мрежа от местни общности, която работи активно за връщане към истинската стойност на храната и за опазване на околната среда. Дейността на Slow Food в България е в синхрон с философията на движението, заключена в следните три думи: Good, Clean and Fair, т.е. храната на всички хора трябва да е вкусна и от качествени продукти; да е добита природосъобразно, без да уврежда околната среда и да се произвежда по социално отговорен начин, т.е. фермерите да получават справедливо възнаграждение за своя труд. 

„Биоразнообразие в чиния“ е кампания на Slow Food в България в рамките на проект „Еко-общество чрез храна: лични избори срещу климатичните промени“ и се изпълнява с финансовата подкрепа на Исландия, Лихтенщайн и Норвегия по линия на Финансовия механизъм на Европейското икономическо пространство (ЕИП). Основната цел е да се изгради широка мрежа за развитие на еко-устойчиви хранителни решения за климатичните промени. (www.activecitizensfund.bg/).

Фестивалът Произведено във фермата се организира всяка сряда пред министерството на земеделието, храните и горите, както и всяка събота пред Billa в Младост 1а от Фондацията за биологично земеделие Биоселена. Предлага разнообразни качествени фермерски и занаятчийски храни на малки производители от различни райони на страната със запазена природа. Много от храните са биологични, други са  произведени в семейни ферми и занаятчии от селски райони и Натура 2000 зони.  

 


 
 
 
Коментирай
 
Име:

E-mail:

Текст:

Код за
сигурност:

Напишете символите в полето:




 
БЮЛЕТИН НА EconomyNews.bg

Новите пенсионери през 2023

15:05 | 04-03-24 | 963