EUR 1.9558
USD 1.6530
CHF 1.8224
GBP 2.1559
CNY 2.4650
you tube
mobile version

Без карантина България-Гърция от 1 юни

АБОНАМЕНТ ЗА НОВИНИ [X]

Въведете Вашият e-mail адрес, за да получавате най-важните новини на EconomyNews за деня на своята електронна поща.
E-mail
 

Без карантина България-Гърция от 1 юни

mail16:21 | 19.05.2020прегледи 258 коментарикоментари 0


От първи юни пада 14-дневната карантина при пътувания между България и Гърция. Пътуването между България и Сърбия също ще е свободно от първи юни, но с условието да бъдат подписвани на двустранни декларации. 

Това съобщи днес премиерът Бойко Борисов след четиристранен видеоконферентен разговор по негова инициатива с президента на Сърбия Александър Вучич, премиерите на Гърция Кириакос Мицотакис и на Румъния Лудовик Орбан, на който бе обсъдено облекчаване на мерките при пътувания на гражданите на всяка една от четирите страни на територията на другите три държави условията на пандемията от Covid-19.

„Това, което се договорихме с Гърция - от 1 юни пускаме свободно, без карантиниране, бизнес, семейни връзки, дипломатически, хуманитарни и транспортни. С Сърбия – същото в двустранни декларации – от 1 юни. Румънското правителство е в оставка и се надяваме да вземат решение, което да е в унисон, с тези, които взехме трите държави и да премахнем тази 14-дневна карантина, която спъва доста от работата“.

Декларацията на границите ще бъде максимално семпла с трите имена, „нямам симптоми“, „не съм под карантина“ „запознат съм с епидемичната обстановка в съответната страна“, „пътувам на собствен риск“, телефон за контакт.  

На 1 юни във Варна ще има физическа среща с Вучич, Мицотакис и Орбан, съобщи още Борисов. 

Всички страни поздравиха България за начина за справяне с пандемията и затова ние сме и първи за облекчаване на мерките, каза Борисов. Важно е да се научим да спазваме мерките за дезинфекция и да се научим да живеем с вируса и с премерен риск да направим така, че да заработят повече системи и така хората и бюджетът да имат повече пари, посочи още той.

„Целта е да бъдат създадени условия за пътуване и възстановяване на туризма между гражданите на четирите страни без налагането на 14-дневна карантина, но в същото време като се спазват всички хигиенни изисквания за сигурност и възпиране на коронавируса“, коментира Борисов.

С Австрия и Германия също се водят разговори за движение без карантина. 

3,5 млрд. лева са несъбраните към момента приходи в бюджета за тази година, обяви на брифинг премиерът Бойко Борисов. Все още не е ясно дали страната ни ще трябва да вземе кредит и в какъв размер:

„Сутринта гледах данните от митници, от приходни агенции – средата на юни горе-долу ще знаем дали ще можем да изплуваме сами или ще трябва да си помогнем с кредит“.

Борисов обяви, че се обмисля от 1 юни да отворят и закритите части на ресторантите:

„Аз мисля, че можем вече да говорим, след като говорим за туризъм в този период, трябва да отворим ресторантите. Все пак имаме дотогава десетина дни“.


 
 
 
Коментирай
 
Име:

E-mail:

Текст:

Код за
сигурност:

Напишете символите в полето:
 
БЮЛЕТИН НА EconomyNews.bg