EUR 1.9558
USD 1.8361
CHF 2.0130
GBP 2.2896
CNY 2.5369
you tube
mobile version

Бежанци от Либия очаква Европа

АБОНАМЕНТ ЗА НОВИНИ [X]

Въведете Вашият e-mail адрес, за да получавате най-важните новини на EconomyNews за деня на своята електронна поща.
E-mail
 

Бежанци от Либия очаква Европа

mail11:20 | 24.02.2011прегледи 1556 коментарикоментари 0


Европа вече се готви за бежански вълни от Либия, каза за БНР комисар Кристалина Георгиева. Тя определи като реална възможността за сериозен бежански натиск към Турция, а оттам - и към България.
„Това е реален сценарий, това може да стане. Ние трябва да работим много близко с турското правителство и също така да сме готови за това как нашата страна ще може да реагира. Подготовката за Шенген, влизането в Шенген, е не само чест, то е и отговорност – готови ли сме, доколко сме готови? Особено в тази променила се ситуация в арабския свят”, коментира европейският комисар по международно сътрудничество, хуманитарна помощ и реакция при кризи.
По повод разговорите за Либия в Европейската комисия Кристалина Георгиева каза, че след последните събития там вече е налице втвърдяване на позицията към Кадафи и неговия режим.
„Абсолютно категорично сме на мнение, че това, което става в Либия е абсолютно недопустимо. Ние нямаме тема на разговор с Кадафи, когато срещу невинни хора се стреля. Ние всички бяхме единни, че ситуацията в Либия в последните часове се промени и изисква изключителна твърдост в международната общност, за да можем да покажем една твърда позиция, да помогнем на хората, които в момента са в ръцете на безотговорно управление”.
Готовността на Европа за бежански натиск от Северна Африка се очаква да бъде основна тема на предстоящия днес в Брюксел Съвет на министрите на вътрешните работи. В дневния му ред е и въпросът за присъединяването на България и Румъния към Шенген, не се предвижда обаче дискусия за дати и срокове.
„Единственият срок, за който смятаме да говорим, е краят на март, когато се очаква България да докаже, че е покрила всички критерии”, каза представител на унгарското председателство на ЕС. Затова, според него, днес не могат да се очакват и дискусии по допълнителните политически съображения, изразени от страни като Франция, Германия и Холандия, заради корупцията и престъпността.
За днешното заседание е предвиден само преглед на техническата готовност на България и Румъния. Разговорът ще продължи, когато тя е 100-процентова и в двете страни. Приемането им в Шенген остава приоритет, казаха от унгарското председателство и се ангажираха да работят с държавите, които имат резерви за постигане на взаимно приемливо решение.
Междувременно, днес се очаква министрите да посветят повече време и внимание на започналия приток на бежанци от Северна Африка, който според прогнозите ще се увеличава значително в следващите дни и седмици. Предстои преглед на настоящата ситуация, както и анализ на рисковете и възможностите за съдействие на най-засегнатите страни в Южна Европа.
Работата по отдавна готвената спогодба за реадмисия между Европейския съюз и Турция също ще бъде ускорена с днешна дата, защото и през турска територия се очаква сериозен приток на бежанци. В заседанието ще участва вицепремиерът Цветан Цветанов.


 


 
 
 
Коментирай
 
Име:

E-mail:

Текст:

Код за
сигурност:

Напишете символите в полето:




 
БЮЛЕТИН НА EconomyNews.bg

Трейлър на руския игрален "ВЫЗОВ", заснет в Космоса

13:39 | 03-09-23 | 4097