EUR 1.9558
USD 1.8323
CHF 2.0113
GBP 2.2729
CNY 2.5284
you tube
mobile version

БГ участие в проект за биоземеделие

АБОНАМЕНТ ЗА НОВИНИ [X]

Въведете Вашият e-mail адрес, за да получавате най-важните новини на EconomyNews за деня на своята електронна поща.
E-mail
 

БГ участие в проект за биоземеделие

mail15:02 | 14.07.2015прегледи 1546 коментарикоментари 0


Сложността на биологичното земеделие изисква от фермерите да имат много високо ниво на знания и умения, но в същото време обменът на техники за биологично земеделие остава ограничен. Проектът OK-Net Arable, в който участва и българската фондация „Биоселена“, цели да подпомогне фермери, консултанти и учени да работят съвместно за създаването на база данни със знания за биологичното земеделие. Целта е да се повиши продуктивността и качеството на биологичното производство в Европа, което е изключително важно за близо четирите хиляди българските био производители.

„В България имаме изключително ниски добиви в биопроизводството при полските, фуражните и техническите култури. Ако в Западна Европа добив от 600 кг. от декар био пшеница е приемлив, в България 300 кг./дка се смята за голям успех”, посочва д-р Стоилко Апостолов, управител на „Биоселена“. Причините са различни: голяма група български био фермери практикуват изключително екстензивни методи на производство: без почти никаква агротехника или съвременни подходи, малко био производителите търсят професионален съвет, големите разчитат на собствен екип от агрономи и специалисти. „Изключително важно е био земеделието в България да се превърне в реална производствена система с добри добиви и добра пазарна реализация, да има и български био храни в магазините“, казва още д-р Апостолов. „Така и българския данъкоплатец ще усети ползата от субсидиите и подпомагането на био производството през последните осем години. Това според мен е най-важното предизвикателство през новия програмен период до 2020 година“.

Какво ще бъде направено в България
Фермерската иновативна група, която ще работи по проекта в България включва 11 български био ферми, които отглеждат 939 ха полски, технически и фуражни култури. Ще бъдат обсъдени и класирани по важност пет групи проблеми, които срещат фермерите: болести по културите; неприятели по културите; почвено плодородие и торене; избор на сортове; плевели.
Всички събрани научни и практически знания и консултантски материали за био земеделие, които помагат за решаването на проблемите ще бъдат обсъдени в групата. Първият обмен в онлайн платформата ще бъде с участието и на български био фермери.

В OK-Net Arable работят 17 партньори от 13 европейски страни. Проектът е координиран от IFOAM EU (Международната федерация на движенията за биологично земеделие – Група на ЕС) и се изпълнява с подкрепата на Хоризонт 2020 - основният инструмент на ЕС за финансиране на научни изследвания и иновации. OK-Net Arable е една от първите четири т.н. тематични мрежи, финансирани в рамките на Европейското партньорство за иновации за селскостопанска производителност и устойчивост (EIP-AGRI).

Контекстът на проекта
През последното десетилетие биологичното земеделие в Европейския съюз отбеляза рекорден ръст: както в продукция, така и в търсенето на пазара. Биологичните райони в ЕС се удвоиха от 2004 година, 5,7 процента от земеделската земя в съюза се обработва по биологичен начин. Биологичното земеделие е продуктивна форма на земеделие, която комбинира производството на храни с грижата за околната среда.

Въпреки това възникнаха опасения дали биологичното земеделие е достатъчно продуктивно. Като цяло, биологичните добиви са с 20-25% по-ниски от добивите от обработваните по конвенционален начин площи. Освен това биологичните добиви варират много повече в сравнение с добивите от конвенционалното земеделие. Много често това зависи от нивото на знанията на фермера. Проучвания показват, че колкото по-опитен е фермерът, толкова по-малки са различията в добивите.

 


 
 
 
Коментирай
 
Име:

E-mail:

Текст:

Код за
сигурност:

Напишете символите в полето:




 
БЮЛЕТИН НА EconomyNews.bg

Трейлър на руския игрален "ВЫЗОВ", заснет в Космоса

13:39 | 03-09-23 | 4140