EUR 1.9558
USD 1.8043
CHF 1.8442
GBP 2.3387
CNY 2.5719
you tube
mobile version

БГ компания ще подменя тръбопроводи в Куба

АБОНАМЕНТ ЗА НОВИНИ [X]

Въведете Вашият e-mail адрес, за да получавате най-важните новини на EconomyNews за деня на своята електронна поща.
E-mail
 

БГ компания ще подменя тръбопроводи в Куба

mail14:01 | 07.11.2017прегледи 9085 коментарикоментари 0


Българската компания „Строителна механизация” АД ще участва в подмяната и изграждането на тръбопроводните системи в Куба. Това става по силата на подписан Меморандум  за създаване на смесено дружество, по кубинското законодателство, между българското предприятие и едно от дружествата, собственост на кубинското министерство по водните ресурси. Документът бе подписан в рамките на посещението на българска  бизнес делегация, водена от заместник-министъра на икономиката Александър Манолев в Хавана, Куба, по повод участие в 35-ото издание на международния панаир FIHAV 2017. Подписите си под меморандума поставиха Стефан Желязков, изпълнителен директор на българската компания и инж. Владимир Ласа Гарсия, генерален директор  на Стопанско обединение за управление и поддръжка на водните съоръжения и ресурси – EILH.

Създаването на смесеното дружество бе постигнато като договорка по време на среща между зам.-министър Александър Манолев и Рамиро Валдес, заместник-председател на Държавния и Министерския съвет, и на Съвета на министрите на Куба, Салвадор Пардо Крус, министър на индустрията и Инес Мария Чапман Уаг, президент на Националния институт по водни ресурси, и се очаква да е първото от няколко подобни партньорства между представителите на институциите на островната държава и на българския бизнес.

Меморандумът предвижда дълготрайна работа по стратегически водни проекти в Куба, като за целта българската компания ще инвестира в машини, материали и технологии. За целта ще бъде създадена двустранна работна група, която да подпомогне създаването на смесеното дружество и да обсъди първите проекти, които ще се изпълняват в историческите центрове Тринидад и Карденас, както и в известния морски курорт Варадеро. „Строителна механизация” АД ще предложи решаване на проблемите, свързани с експлоатацията на тръбопроводните системи в Куба, посредством екологичните „безизкопни технологии” , както и решения за пречиствателни станции за питейни и отпадни води.

Подписаният меморандум е логично продължение на меморандума за разбирателство от 2015 г.  между „Строителна механизация” АД и кубинския Национален институт по водните ресурси (INRH), предвиждащ въвеждането в Куба на безизкопните технологии за изграждане и рехабилитация на тръбопроводи. 

Българският национален щанд на изложението, както и участието на бизнес делегацията в изложението се организира от страна на Изпълнителната агенция за насърчаване на малките и средните предприятия. В изложението се представиха 2 родни компании, а в бизнес делегацията се включиха 14 представители на 8 български фирми от сектори: текстил; машиностроене; електротехника; В и К; дървопреработване; ИТ технологии; производство и търговия на вина и спиртни напитки.


 
 
 
Коментирай
 
Име:

E-mail:

Текст:

Код за
сигурност:

Напишете символите в полето:
 
БЮЛЕТИН НА EconomyNews.bg