EUR 1.9558
USD 1.6551
CHF 1.8103
GBP 2.1642
CNY 2.3783
you tube
mobile version

ББР финансира Виваком

АБОНАМЕНТ ЗА НОВИНИ [X]

Въведете Вашият e-mail адрес, за да получавате най-важните новини на EconomyNews за деня на своята електронна поща.
E-mail
 

ББР финансира Виваком

mail07:25 | 27.10.2018прегледи 934 коментарикоментари 0


Българската банка за развитие (ББР) отпусна инвестиционен заем в размер на 25 млн. евро на Виваком, предназначен за подобряване на дигиталната среда и нуждата от по-модерна и устойчива мрежова инфраструктура на България. Заемът бе отпуснат през месец октомври, а матуритетът му е до 5 години, това съобщава банката. 

Инвестициите в инфраструктурни проекти от национално значение са сред приоритетите на ББР в изпълнение на стратегията й за икономическо развитие на страната. Конкретните политики в тази област са отговор на потребностите от модернизиране и развитие на дигиталната инфраструктура с цел разгръщане потенциална на институциите и бизнеса у нас и в региона. Те бяха маркирани и в рамките на международния ББР форум „Инфраструктура за растеж“, който се проведе през м. април т.г. в София. По данни на Световния икономически форум, има пряка връзка между разгръщането на дигиталната инфраструктура и развитието на икономиката – всеки допълнителни 10% интернет достъп могат да доведат до 1,2% увеличение на ръста на БВП на развиващите се държави. Голяма част от компаниите се насочват все повече към създаване на своите бизнес модел с фокус върху дигиталните комуникации и този преход е показателен за нуждата от модернизация на мрежите и инфраструктурата.

Според един от основните европейски документи – „Програмата в областта на цифровите технологии за Европа“ ускоряването на високоскоростен достъп до Интернет ще позволи да се извлекат максимални ползи от наличието на единен цифров пазар за домакинствата и фирмите. Към момента по данни на Евростат в България има най-ниското разпространение на широколентов интернет в домакинствата сред всички страни-членки на ЕС. Инвестиционният заем, отпуснат на Виваком, ще подпомогне промяната на тази статистика, като бъде насочен за допълнително развитие и увеличение капацитета на оптичната и мобилната мрежа, както за и осигуряване на високоскоростни широколентови услуги по медна мрежа в по-малки населени места, аргументира се банката.

ББР планира да продължи усилията си за подкрепа на ключови инфраструктурни проекти в тази и други области. В този контекст банката подготвя в партньорство с Виваком корпоративна кампания за развитието на IT образователната инфраструктура в страната. Целта е достъпът до дигиталните технологии да достигне до уязвими социални групи. Първа стъпка в тази посока е съвместната благотворителна кампания на ББР и Виваком, с която ще бъде предоставено компютърно оборудване и осигурен безплатен Интернет за фондация „Свети Никола“. Дарението е предназначено за един от домовете за деца, лишени от родителска грижа, с които работи фондът – Центъра за настаняване от семеен тип в с. Гаврил Геново, където ще бъде оборудвана компютърна зала за децата от 7 до 18 години.


 
 
 
Още от рубриката
 
 
Коментирай
 
Име:

E-mail:

Текст:

Код за
сигурност:

Напишете символите в полето:
 
БЮЛЕТИН НА EconomyNews.bg

България влезе в ERM 2 със сегашния курс

19:21 | 07-10-20 | 453