EUR 1.9558
USD 1.6714
CHF 1.8118
GBP 2.1501
CNY 2.4516
you tube
mobile version

АЦБ запази основния си лихвен процент

АБОНАМЕНТ ЗА НОВИНИ [X]

Въведете Вашият e-mail адрес, за да получавате най-важните новини на EconomyNews за деня на своята електронна поща.
E-mail
 

АЦБ запази основния си лихвен процент

mail14:09 | 10.08.2020прегледи 206 коментарикоментари 0


Английската централна банка запази основния си лихвен процент непроменен на историческо дъно от 0,1%, както и размера на програмата си за покупки на активи, известна като "количествените облекчения", на стойност £745 млрд. 

Банката намали рязко своята основна лихва на две извънредни заседания през март с общо 65 базисни пункта до рекордното настоящо дъно от 0,1%, като в същото време АЦБ разшири на два пъти и програмата си за покупки на държавни и корпоративни облигации с общо £300 млрд. до £745 млрд.

АЦБ посочи, че очаква да отнеме повече време преди икономиката на Великобритания да се върне към предпандемичните си нива и предупреди за възможни рискове от евентуално въвеждане на отрицателна лихва.

Британската централна банка прогнозира, че БВП на Обединеното кралство ще се свие с над 20% през второто тримесечие на годината спрямо последните три месеца на 2019 г., но в същото време отбеляза, че постъпващите данни показват, че започналото икономическо възстановяване е по-силно от очакваното, като особено значително е подобрението на разходите.

Това дава основание  на АЦБ да прогнозира, че БВП на Великобритания ще се свие през 2020 г. с 9,5% вместо с 14%, според предишна оценка на банката, но в същото време се очаква и по-слаб икономически подем с 9% през 2021 г. спрямо досегашна прогноза за растеж с 15%.

За 2022 г. се очаква икономически растеж от 3,5% при предходна прогноза за експанзия от 3%.

АЦБ посочи, че не очаква британската икономика да се върне към нивата от 2019 г. година (от преди коронаврусната пандемия) до края на 2021 година. През месец май банката прогнозира, че британската икономика може да се върна към предкризисния си размер към втората половина на следващата година.

Централната банка също така предупреди, че икономическите перспективи остават несигурни и ще "зависят съдбоносно"" от това как се развива пандемията Covid-19, подчертавайки, че рисковете пред перспективите за БВП се оценяват като изкривени в посока надолу - за по-слабо от очакваното представяне на британската икономика.

АЦБ също така заяви, че продължава своя преглед дали да въведе отрицателна лихвена ставка, като предупреди, че подобен ход може да навреди на балансите на банките.

 


Тагове: АЦБ, лихва
 
 
 
Коментирай
 
Име:

E-mail:

Текст:

Код за
сигурност:

Напишете символите в полето:
 
БЮЛЕТИН НА EconomyNews.bg

Туризъм: София е младежка дестинация

07:55 | 04-03-19 | 3216