EUR 1.9558
USD 1.8323
CHF 2.0113
GBP 2.2729
CNY 2.5284
you tube
mobile version

Атентати в Париж & Лични свидетелства

АБОНАМЕНТ ЗА НОВИНИ [X]

Въведете Вашият e-mail адрес, за да получавате най-важните новини на EconomyNews за деня на своята електронна поща.
E-mail
 

Атентати в Париж & Лични свидетелства

mail17:04 | 14.11.2015прегледи 7544 коментарикоментари 0


Екип EconomyNews.bg

/Обновява се/Шест едновременни терористични атаки поразиха френската столица снощи. Най-малко 128 души са убити, повече от 250 са ранените, а състоянието на 99 от тях е критично. Осем от нападателите също са мъртви, като седем от тях са се самовзривили. Сред жертвите има и гражданин с български паспорт, съобщава агенция "Фокус". Себастиан Проази е бил с двойно гражданство -българско и френско. Той е загинал при атаката над едно от кафенетата във френската столица. 

Le Monde обобщава: Три експлозии са станали в Сен Дени при Стад дьо Франс, където се е играла приятелска среща между футболните отбори на Франция и Германия. Тримата нападатели са се самовзривили, причинявайки смъртта на още един човек. Пет други места в Париж са засегнати от атаки: ул. Fontaine au Roi – 5 жертви, ул. Bichat - 12 жертви, бул. Voltaire – загинал е един терорист, ул. Charonne - 19 жертви и Bataclan – повече от 70 жертви.

По последни данни шест са местата, на които са извършени атаките през тази нощ в Париж, съобщава вестник Le Figaro.
1. В концертната зала „Батаклан“ в 11 район на Париж са загинали 82 души. Няколко въоръжени мъже са нахлули и са започнали стрелба с викове „Аллах Акбар“ в залата по време на концерт на американската група Eagles of Death Metal. В продължение на около 3 часа там бяха държани заложници.
2. „Стад дьо Франс“. Президентът на Франция Франсоа Оланд е бил на мача Франция-Германия в „Стад дьо Франс“, когато е избухнала първата експлозия в 21:20 часа в петък вечерта. Той е бил евакуиран веднага, а входовете и изходите на стадиона за били затворени. Общо три експлозии избухнаха в непосредствена близост до стадиона. При атаката е загинал един човек. Тримата атентатори самоубийци също са мъртви.
3. 18 души загинаха на улица „Шарон“ в 11 район в източната част на Париж. Според очевидец срещу клиентите на кафене и на японски ресторант е била открита стрелба, която е продължила 2-3 минути.
4. Друга стрелба е открита малко по на север, на улица „Алибер“ в 10 парижки район. Там са загинали 12 души. Атаката е извършена на терасата на ресторанта „Льо пти Камобдж“.
5. На около стотина метра от зала „Батаклан“, на улица „Фонтен о роа“ в 11 район, на терасата на пицарията „Ла Каса ностра“ също е открит огън, при който са загинали петима души. Според очевидец стрелбата е била открита с картечница.
6. На булевард „Волтер“ в 11 район на Париж, отново близо до зала „Батаклан“, също е извършена атака. Съобщава се за загинал атентатор самоубиец.

Какво казват хората:

Българката Силвия Георгиева, която от години живее в Париж, сподели специално за EconomyNews.bg:

"Много е тъжно, най-вече защото лично за мен става въпрос за места, които са част от ежедневието ми. Снощи бях във връзка с приятели в епицентъра на събитията – те стояха затворени в сгради и кино зали. Бяха много изплашени. Като цяло в медиите и сред моите познати се усеща единство. Но се усеща и несигурност, не знаем къде ще е следващия удар..."

И още реакции в мрежите:

Максим живее срещу зала Батаклан, където броят на жертвите е най-голям до момента. Ето какво пише той:

„Чух изстрели. Баща ми е военен и разпознах, че е от автомат Калашников. Изблъсках от прозореца приятелката ми”...

Гийом също е със семейството си по това време:

„Чухме стрелба. Веднага разбрахме какво се е случило. Незабавно изивкахме децата, които бяха навън, за да са в безопасност”.

Жителите на Париж са в шок. Разговорите на улиците, където всички се познават, са фокусирани единствено върху последните събития. „След Charlie Hebdo, днес е Bataclan, страшно е!”, признава ръзтърсеният от трагедията Режис.

Guillaume Sér пише във фейсбук страницата на Le Monde:

„Тъжен съм заради смъртта на сънародниците ми, безпокоя се за семейството ми в Париж, но най-вече съм разгневен на политиците във Франция! Колко пъти да посочвам проблемите от това лошо управление?! Политиците се интересуват от своя краткосрочен интерес, но не и от интересите на Франция. На ниво външна политика: Продажби на оръжие на диктатори или на най-лошите държави в света, защото са убедени, че по този начин подобряват имиджа си на външно ниво и балансират провала си във вътрешната политика. Резултатът е, че Франция, заедно със САЩ, е цел №1 за терористите. На ниво вътрешна политика: Политиците се стремят да удовлетворят общностите, за да бъдат преизбрани. Някои хора (имами), често пъти чужденци и платени от чужди държави като Саудитска Арабия, Катар и др., са във Франция и отправят послания на омраза, достойни за Даеш. Това е известен проблем. Много фактори са бомба със закъснител.Но не става дума да се посочат с пръст мюсюлманите. Мнозинството от тях нямат нищо общо с това, което описвам. Проблемът е, че малцинството расте всяка година.”

Франция въвежда извънредно положение във връзка с нападенията срещу жителите на Париж, границите на страната са затворени. Всички обществени обекти като музеи и зали са затворени днес. Всички спортни състезания са отменени, туристическите обекти също ще останат затворени. В Париж са разкрити 19 пункта за кръводаряване.

Френският президент Франсоа Оланд обвини Ислямска държава, че е отговорна за вълната от терористични нападения, предаде Франс прес:

"Това, което се случи вчера, е акт на война, извършен от терористична армия - Даеш (Ислямска държава на арабски), организиран в чужбина и с вътрешни съучастници, които следствието трябва да установи.Тъй като бе нападната по страхлив и позорен начин, с насилие, Франция ще бъде безмилостна срещу варварите от Даеш. Взети са всички мерки за защита на нашите съграждани и на нашата територия", каза президентът в Елисейския дворец. Той призова французите да са единни и хладнокръвни.
Оланд добави, че в понеделник, на 16 ноември, ще направи обръщение на извънредна обща сесия на двете камари на парламента и обяви официален тридневен национален траур.

Съобщенията по-рано:

Въоръжените лица, щурмували парижката концертна зала "Батаклан" и взели заложници там, са убити, заяви Оланд, цитиран от Ройтерс.
Снощи, след 23 ч., беше съобщено, че неизвестни лица са открили огън с автоматично оръжие на няколко места в Париж. 
Най-малко 120 души са убити при различни престрелки в 10-ти район на френската столица, който е изключително оживен, предаде BBC. CNN информира за най-малко 153 убити и десетки ранени. Според френски медии, петима, заподозрени за атаките, са "неутрализирани".
Център на драмата бе концертната зала "Батаклан", в която са забелязани да влизат две съвсем нормално облечени лица, които са открили огън и са избягали. 

Според френския вестник "Либерасион", очевидец е споделил, че всичко е станало за десет минути, във въздуха са проехтели над 100 изстрела. 

Паралелно е имало три експлозии в центъра на града, в близост до стадиона Стад дьо Франс. Франция беше домакин на приятелска футболна среща с Германия. Френският президентФрансоа Оланд е гледал мача и е бил евакуиран.

В концертната зала Батаклан бяха похитени над 100 души. Спецчасти щурмуваха залата, където ликвидираха трима терористи. Съобщава се за повече от 100 жертви в сградата.

Столицата на Франция е блокирана, границите са затворени, таксита превозват безплатно хора до домовете им. Според "Евронюз", атаките на терористите са били на поне седем места, сред които ресторант и мол. .

В извънредно телевизионно изявление малко след полунощ, Франсоа Оланд призова за единство, сила и спокойствие. Той поясни, че властите проверяват целия град, за да се уверят, че няма потенциална опасност от следващи атаки. 

Терористите искат да пръскат страх и ужас, но ние сме солидна нация и знаем как да се борим, допълни още френският президент, който разпореди границите на страната да бъдат затворени незабавно и обяви извънредно положение.

Американският президент Барак Обама изрази солидарност и готовност страната му да застане зад Франция и осъди терористичния акт като насочен срещу цялото човечество и ценностите, които то споделя. 

Изразяваме нашето дълбоко възмущение от атентатите в Париж и сме шокирани от жестокостта и бруталното посегателство върху мирни граждани, се посочва в изявление на министъра на външните работи Даниел Митов, публикувано на сайта на МВнР. Изказваме искрените си съболезнования към близките на жертвите и категорично осъждаме всяка форма на тероризъм. Солидарни сме с френския народ в този изключително тежък момент, се казва в изявлението. 

Британският премиер Дейвид Камерън написа в профила си в Туитър Великобритания е готова да окаже помощ на Франция. Нашите мисли и молитви са с френския народ. 

Моите мисли в този час са с роднините на загиналите и с всички жители на Париж, подчертава канцлерът на ФРГ Ангела Меркел.

Руският президент Владимир Путин е изразил дълбоките си съболезнования за чудовищните терористични актове в Париж , съобщава ТАСС.

Екстремистката групировка "Ислямска държава" пое отговорност за терористичните атаки в Париж, съобщи италианският информационен тв канал Sky Tg24. "Това е вендета за Сирия. Това е 11-ти септември за Франция", цитира каналът изявление на ИД. 

Борисов свика оперативен щаб

Разпоредих да бъде свикан оперативен щаб по сигурност и миграция. В него участвам аз, заедно с министрите на МВР, отбраната, транспорта, на външните работи, на здравеопазването, ДАНС и разузнаването, посочи премиерът Бойко Борисов на официалната си страница boykoborissov.bg. "Ще ви информираме своевременно за мерките, които се предприемат за сигурността на гражданите. Междувременно бих искал да се обърна към всички български граждани, които се намират на територията на Франция и имат нужда от съдействие или искат да подадат сигнал за свои близки. Можете да се свържете с Посолството на Република България в Париж на дежурния телефон за връзка: +33 1 45 51 85 90".

 

Реакции в България

България трябва да предприеме незабавни мерки за ограничаване преминаването на бежанци през границата. Това каза за Радио „Фокус” Васил Василев, журналист повече от 20 години. Според него вероятността за влизане на терористи на българска територия не е изключена.
“Първо вземане на незабавни и най-строги мерки от страна на силите за сигурност – армията, жандармерията и полицията, с оглед на затваряне на границите на държавата и на недопускане на каквито и да било емигранти, по каквито и да е било причини в страната. Второ изолирането на тези групи, които вече са вътре в страната, в обособени общности, където да бъдат контролирани“, коментира Васил Василев. По думите му, това е необходимо, поради факта, че между тях е възможно да има терористи и главорези, чиято задача ще бъде да повторят кървавите си опити и у нас. „Необходимо е мобилизиране на цялото население, с оглед на това, че такава възможност и опасност реално съществува. Нашите власти трябва да вземат всички мерки и хората трябва да са много бдителни по отношение възможността за повторение на подобни терористични акции“, уточни Васил Василев. Той не изключи възможността подобни терористични актове да се случат и на други места в Европа и България няма да бъде изключение.
Васил Василев коментира още, че опитите на Брюксел да изгради обединена Европа по-скоро водят до нейното разрушаване. Опитите за интеграция на бежанците е неуспешен, категоричен е Василев. Според него, ако Европа не вземе спешни мерки, това ще е „началото на края” на ЕС.

Препоръка към пътуващите във Франция от външно министерство: 

След терористичните атентати в Париж на 13 ноември 2015 г., Министерство на външните работи настоятелно препоръчва на българските граждани, които планират пътуване във Франция през следващите дни, внимателно да преценят неговата наложителност.

При необходимост българските граждани могат да се обръщат за допълнителна информация към Посолство на Република България във Френската република и Княжество Монако:


Адрес: Ambassade de Bulgarie, 1 avenue Rapp, 75007 Paris


Тел.: +33 1 45 51 85 90


Факс: +33 1 45 56 97 50


Дежурен телефон в извънработно време: +33 1 45 51 85 90


Работно време: По – Пт, 09:00 – 17.30 ч.


E-mail: Embassy.Paris@mfa.bg


Website: www.mfa.bg/embassies/france

Източник: БНР, БГНЕС, Le Monde, Le Figaro, МВнР, снимка:Фейсбук


 
 
 
Коментирай
 
Име:

E-mail:

Текст:

Код за
сигурност:

Напишете символите в полето:




 
БЮЛЕТИН НА EconomyNews.bg