EUR 1.9558
USD 1.7425
CHF 1.8411
GBP 2.1702
CNY 2.4661
you tube
mobile version

Австрия търси и български специалисти

АБОНАМЕНТ ЗА НОВИНИ [X]

Въведете Вашият e-mail адрес, за да получавате най-важните новини на EconomyNews за деня на своята електронна поща.
E-mail
 

Австрия търси и български специалисти

mail17:45 | 15.07.2019прегледи 663 коментарикоментари 0


Австрия изпитва остър недостиг на квалифицирани кадри. С нова инициатива Виена се опитва да привлече чужди специалисти. България също е сред страните на фокус, пишат няколко австрийски издания.

 "Кроненцайтунг" цитира министърката на икономиката Елизабет Удолф-Щробл да казва, че над три четвърти от средните предприятия в страната страдат от недостиг на квалифицирана работна ръка. Актуално проучване сочи, че в австрийските фирми над 162 хиляди работни места остават незаети именно поради липсата на квалифицирани работници в страната. А това налага да се привличат кадри от чужбина. По думите на ресорната министърка, Австрия ще се стреми да привлича "най-добрите квалифицирани работници в Европа", пише още изданието. 

Сега повечето квалифицирани кадри идват от Германия, Сърбия и Турция. С нова инициатива Австрийската бизнес агенция ABA се опитва да разшири периметъра и с други страни от ЕС, като например Полша, Румъния и България. По-късно вниманието ще бъде насочено и към страни като Хърватия и Гърция. На кариерни форуми ще се набират специалисти от тези страни в няколко области, сред които информационните технологии, металообработването и електротехниката. От 2020 г. ще стартира и трудова онлайн-борса, пише "Кроненцайтунг".

Онлайн-изданието на ежедневника Österreich цитира уверението на министърката, че това няма да доведе до отнемане на работни места от австрийци, тъй като на недостигът на квалифицирани кадри в страната е огромен. В потвърждение на тези думи Удолф-Щробл цитира официални данни, според които над половината от местата, обявени в конкурси за специалисти, стоят незаети вече от 6 месеца. 83 на сто от австрийските средноголеми предприятия изпитват трудности с намирането на експерти, а 40 на сто от предприятията търпят загуби по тази причина.

Според резултатите от актуално изследване на Организацията за икономическо сътрудничество и развитие (ОССЕ), Австрия е умерено привлекателна дестинация за високообразовани кадри и за студенти от чужбина - страната заема място в горната 1/3 на класацията сред 35 европейски държави, в които е проведено проучването.  

С новата инициатива АBA ще направи страната по-привлекателна за квалифицирани специалисти от чужбина. "Австрия печели с иновативните си предприятия, високото качество на продукцията и живота, със сигурността и добрите заплати. Именно тези предимства трябва да бъдат изтъквани, за да привлечем в нашите фирми най-добрите специалисти", посочва министърката на икономиката Удолф-Щробл, цитирана и от други австрийски издания. /Дойче Веле


 
 
 
Още от рубриката
 
 
Коментирай
 
Име:

E-mail:

Текст:

Код за
сигурност:

Напишете символите в полето:
 
БЮЛЕТИН НА EconomyNews.bg

Туризъм: София е младежка дестинация

07:55 | 04-03-19 | 2881