EUR 1.9558
USD 1.8039
CHF 1.8380
GBP 2.3505
CNY 2.5817
you tube
mobile version

Август: 88% заетост на морските хотели

АБОНАМЕНТ ЗА НОВИНИ [X]

Въведете Вашият e-mail адрес, за да получавате най-важните новини на EconomyNews за деня на своята електронна поща.
E-mail
 

Август: 88% заетост на морските хотели

mail10:20 | 17.08.2019прегледи 580 коментарикоментари 0


Дали е успешен летния туристически сезон или е по-слаб от последните години, предстои да разберем, но данните за първите дни на най-активния летен месец август показват, че на 3 август са били заети 88% от всички хотели на морето, а за целият месец заетостта е 68%, сочат предварителните данни на Института за анализи и оценки в туризма. В тв интервю Румен Драганово от Института призна, че има 3% спад в сравнение с миналата година, но отбеляза, че на годишна база туристите би трябвало да са повече. По неговите думи, данните на Националния статистически институт (НСИ) въпреки че показват спад, не са били толкова обезпокоителни.

Какво показва статистиката

Традиционно за сектора данните за юни са своеобразен ориентир за сезона, а тазгодишните данни, обявени на 29 юли, показват, че през юни посещенията на чужденци в България с цел „почивка и туризъм" са спаднали с 2.5% спрямо същия месец на 2018 година (или общо 769 662 души), докато през юни 2018 година техният брой е бил 789 371 или с 19 709 души по-малко. През юни 2019 година единствено посещенията с цел „други" (вкл. гостувания и транзитни преминавания) се увеличават с 3.0%. Транзитните преминавания през страната са 22.6% (347.5 хил.) от всички посещения на чужденци в България.

Статистиката за отминалите периоди показва, че единствената друга година, през която летният сезон в България е започнал със спад е през 2015 г. Тогава обаче започнаха икономическите проблеми в Русия, породени от санкциите, наложени на страната заради незаконното анексиране на Кримския полуостров. Тогава НСИ отчете спад с близо 25%.

Явно руският пазар, заради конкуренцията на Турция и Гърция, е много слаб през лятото. Според данните за юни 2019 година с цел почивка у нас са били 100 474 руснаци, докато година по-рано техният брой е бил 123 272 души или спад с 22 805.

Голямо отдръпване от българския туризъм има при посещенията от държавите членки на ЕС - най-платежоспособните туристи. С около 50% намаляват туристите от Италия, Дания, Малта, Португалия, Румъния, Швеция и Норвегия. Но и на много други пазари има спадове, макар и по-малки, сочат данните на НСИ за юни 2019 година. Това обаче се обяснява и с отменените полети към България през юни, което се дължи на кризата със самолетите на „Боинг", но сега „Луфтханза" е увеличила броят на полетите си до нашата страна, уточни Драганов.

Цени

За да привлекат повече туристи, 28% от хотели са обявили намаление между 15% и 30% през август, но това по думите на Румен Драганов са за нощувка в местата с по-ниски категории, хотелите с висока категория си държат цените. Освен това, няма разлика между цените на северното и южното ни Черноморие.

„Всички намират туристическия ни продукт за отличен. Вие може ли да си представите, че при 2 милиона няма изявено недоволство, заяви Драганов, след като се запозна с оплакването на туристка за буболечки нейната стаята в хотел във Варна. Той обаче допълни, че такива случаи с лоши условия и обслужване има, но не са правило, а по-скоро изключение. „Българите си остават най-желаните и платежоспособни туристи", заяви Драганов.

Преодолян е и стресът от високите цени за чадъри и шезлонги. „Сезонът започна колебливо. Втората половина на юли мина много добре. Август се очаква да бъде по-добре от юли. Очаква се септември да продължи добре", прогнозира дългогодишният хотелиер Георги Илиев.

Потвърждение за обрат направи Пламен Копчев, председател на Съюзя на собствениците на хотели в „Слънчев бряг": „Курорта се напълни." Според Копчев профилът на туристите в „Слънчев бряг" не се е променил след проверките за шум, организирани от Валери Симеонов. Единствената разлика е, че е „станал малко по-тих курорт".

Отливът на българските туристи

Спадът в туризма беше очакван, затова и министърът на туризма Николина Ангелкова още в началото на сезона започна срещи с бранша, за да мислят отсега какво да се прави през следващия сезон, припомня Инфосток. Като обобщение от срещите от туристическото ведомство казват, че едно от основните причини за негативната тенденция тази година е отварянето на други пазари, при които досега е имало конфликти и кризи, а сега вече са достъпни и безопасни за туристи - като Тунис, Египет и други.

Конкурентните предимство на южните ни съседки пък са привлекли повече българи тази година. През юни посещенията в Турция са нараснали с 15.4%, а в Гърция - с 6.2%, но воминално изражение броят на почиващите в Гърция е по-голям от този в Турция. Още повече, че през тази година се наблюдават едни от най-големите опашки по българо-гръцката граница. Аргуменитте на българските туристи да изберат Гърция пред България неса цените - там са по-високи, но качеството на услугите са осезаемо по-добри.


 
 
 
Коментирай
 
Име:

E-mail:

Текст:

Код за
сигурност:

Напишете символите в полето:
 
БЮЛЕТИН НА EconomyNews.bg