EUR 1.9558
USD 1.8323
CHF 2.0113
GBP 2.2729
CNY 2.5284
you tube
mobile version

+$900 млрд. за икономиката на САЩ

АБОНАМЕНТ ЗА НОВИНИ [X]

Въведете Вашият e-mail адрес, за да получавате най-важните новини на EconomyNews за деня на своята електронна поща.
E-mail
 

+$900 млрд. за икономиката на САЩ

mail08:07 | 23.12.2020прегледи 1670 коментарикоментари 0


В Конгреса на Съединените щати беше постигнато дългоочакваното съгласие по пакета от мерки за стимулиране на американската икономика, пострадала от коронавирусната пандемия, предадоха световните агенции.

"Лидерите на Сената и Камарата на представителите стигнаха до окончателно споразумение, което ще бъде още един важен пакет от спасителни мерки за американския народ в размер на близо 900 млрд. долара",  обяви късно снощи лидерът на републиканското мнозинство в Сената Мич Макконъл, цитиран от Франс прес.

До съгласието се стигна, след като беше преодоляна с компромис последната пречка - спора за кредитните пълномощия на Федералния резерв, играещ ролята на централна банка на Съединените щати, отбеляза Ройтерс.

Това ще бъде вторият по обем на средствата пакет от икономически стимули в американската история след предишния от 2 трилиона и 300 милиарда долара, гласуван през март. 

Споразумението предвижда временна добавка от 300 долара към седмичната помощ за безработица и по 600 долара пряк паричен стимул за повечето американски граждани (тези с годишен доход под 75 000 долара), наред с нов пакет от субсидии за най-пострадалите от кризата фирми, както и повече пари за училищата, за здравните заведения и за наематели, застрашени от изгонване от жилищата им. Той също така включва милиарди долари подкрепа за малкия бизнес, хранителната помощ, средства за разпространение на ваксини, транзит и здравеопазване. Пакетът включва и удължаване на мораториума върху възбраните (просрочията) и предоставя помощ за плащане на наемите на стойност 25 милиарда долара.

Лидерите на демократите в двете камари - Чък Шумър и Нанси Пелоси, съобщиха, че пакетът включва и разширяване на помощната програма за местни медийни издания, тв и радиостанции, както и новинарски сайтове, които преживяват огромни трудности и се борят за оцеляване. Много от тях се оказаха изключени от първия помощен пакет, гласуван през март.

Президентът Доналд Тръмп подкрепя пакета, особено онези негови части, които предвиждат повече преки плащания на хора и фирми. Самият той отбеляза това в Туитър снощи.

Републиканските и демократичните лидери заявиха, че пакетът би трябвало да има достатъчно подкрепа, за да премине и през двете камари на Конгреса, като гласуването най-вероятно ще се проведе още в понеделник.

Президентът Доналд Тръмп подкрепя законопроекта и ще го подпише, заяви говорителят на Белия дом Бен Уилямсън./БНР


Тагове: САЩ, икономика
 
 
 
Коментирай
 
Име:

E-mail:

Текст:

Код за
сигурност:

Напишете символите в полето:




 
БЮЛЕТИН НА EconomyNews.bg