EUR 1.9558
USD 1.8323
CHF 2.0113
GBP 2.2729
CNY 2.5284
you tube
mobile version

$800 млн. печели "Ислямска държава" от петрол

АБОНАМЕНТ ЗА НОВИНИ [X]

Въведете Вашият e-mail адрес, за да получавате най-важните новини на EconomyNews за деня на своята електронна поща.
E-mail
 

$800 млн. печели "Ислямска държава" от петрол

mail16:10 | 21.10.2014прегледи 852 коментарикоментари 0


Петролният добив на "Ислямска държава" (ИД) в контролираните от нея райони в Сирия и Ирак се оценява на 800 милиона долара годишно, или два милиона долара на ден, сочат изчисления на американския експертен сайт Ай Ейч Ес (IHS), цитирани от Франс прес.
"Терористичната групировка е в състояние да генерира значителни приходи, дори като оползотворява само част от петролния капацитет на контролираната от нея територия и като продава добития петрол с голяма отстъпка на черния пазар", подчертава специализираният портал в изявление.
Ай Ейч Ес смята, че ИД контролира производствен капацитет от 350 хиляди барела на ден, но произвежда само 50-60 хиляди барела, които продава на черния пазар на цени между 25 и 60
долара на барел, средно по 40 долара. Това е далеч под цените на световните пазари, където барел Брент в момента струва около 85 долара.
Продажбите на петрол на ИД се извършват главно с камиони по контрабандни пътища през турската граница, обяснява Ай Ейч Ес. "Петролът подхранва военната машина на ИД, особено военните автомобили, които са жизненоважни за нейните придвижвания и боеспособност, и пряко финансира различните дейности" на групировката, подчертава експертният сайт.
 


 
 
 
Коментирай
 
Име:

E-mail:

Текст:

Код за
сигурност:

Напишете символите в полето:




 
БЮЛЕТИН НА EconomyNews.bg