EUR 1.9558
USD 1.8323
CHF 2.0113
GBP 2.2729
CNY 2.5284
you tube
mobile version

$51 млрд. планира С.Арабия

АБОНАМЕНТ ЗА НОВИНИ [X]

Въведете Вашият e-mail адрес, за да получавате най-важните новини на EconomyNews за деня на своята електронна поща.
E-mail
 

$51 млрд. планира С.Арабия

mail15:25 | 07.03.2023прегледи 868 коментарикоментари 0


Саудитска Арабия стартира инвестиционен план на стойност 192 милиарда риала (51,2 милиарда щ. долара) съвместно със саудитски компании, сред които петролният гигант "Сауди Арамко" (Saudi Aramco), производителят на химикали САБИК (SABIC - Saudi Basic Industries Corporation) и минната държавна компания "Ма'Аден" (Ma'Aden), съгласно подкрепяна от правителството инициатива, съобщи Саудитска агенция по печата (SPA), цитирана от Ройтерс.

Проектите са част от програма, наречена "Шарик" (Shareek), която предвижда инвестиции за 5 трилиона риала (1,3 трилиона щ. долара) в страната. Програмата бе обявена от престолонаследника на Саудитска Арабия принц Мохамед бин Салман Ал Сауд през 2021 г., и цели развитие на партньорството между кралството и частния сектор, за да успее Рияд да диверсифицира своите приходи до 2030 г.

Първите проекти по програмата вече са одобрени и включват пет инвестиции на държавната "Арамко" в петрохимическия сектор, облачните изчисления и разработването на корабни двигатели, съобщи саудитската агенция, позовавайки се на изявление на Абдулазис Ал-Арифи, главен изпълнителен директор на проекта "Шарик".

Предвижда се още саудитската "Ей Си Дабъл ю Ей Пауър" (ACWA Power) да получи подкрепа за изграждането на най-големия завод за зелен водород в света. "Ма'Аден" пък ще получи подкрепа за повишаване на производството си на фосфатни торове, докато САБИК ще изгради първия център за производство на катализатори в страната.

Очаква се инвестиции в телекомуникациите и логистиката също да получат подкрепа от програмата.

Саудитският престолонаследник обяви инвестиции за 12 трилиона риала (близо 3,2 трилиона щ. долара), които страната планира да осъществи до 2030 г. Тази сума включва финансирането по програмата "Шарик", както и 3 трилиона риала от Фонда за публични инвестиции (PIF) и още 2 трилиона риала, привлечени под формата на чуждестранни инвестиции.

Междувременно петролната компания "Сауди Арамко" обяви, че е завършила придобиването на американския производител и дистрибутор на смазочни материали "Валволин" (Valvoline), за 2,65 милиарда долара, чрез свое дъщерно дружество.

Двете компании подписаха споразумение за придобиване на акции, обявено още миналото лято.

В отделна публикация, Саудитска агенция по печата информира, че "Сауди Арамко" иска да си партнира и с китайския производител на електромобили "Джийли" (Geely), както и с френската група "Рено" (Renault Group). Саудитската компания е подписала писмо за намерение да придобие миноритарен дял в нова технологична компания, носеща наименованието "Пауъртрейн" (Powertrain), която се предвижда да бъде сформирана от "Джийли" и "Рено".

"Пауъртрейн" ще се концентрира върху иновативни решения, свързани с двигателите с вътрешно горене и хибридните автомобили.

Очаква се "Джийли" и "Рено" да имат равни дялове в новото независимо дружество.

/СС/

СПОДЕЛЕТЕ


 
 
 
Коментирай
 
Име:

E-mail:

Текст:

Код за
сигурност:

Напишете символите в полето:




 
БЮЛЕТИН НА EconomyNews.bg

Трейлър на руския игрален "ВЫЗОВ", заснет в Космоса

13:39 | 03-09-23 | 4161