EUR 1.9558
USD 1.8323
CHF 2.0113
GBP 2.2729
CNY 2.5284
you tube
mobile version

$50 млрд. поръчки за руско оръжие

АБОНАМЕНТ ЗА НОВИНИ [X]

Въведете Вашият e-mail адрес, за да получавате най-важните новини на EconomyNews за деня на своята електронна поща.
E-mail
 

$50 млрд. поръчки за руско оръжие

mail15:30 | 09.07.2014прегледи 1348 коментарикоментари 0


Обемът на поръчките от чужбина за руско оръжие е нараснал до 50 милиарда долара, а само за първите шест месеца на тази година обемът на доставките е бил на стойност 5,6 милиарда долара, предаде ИТАР-ТАСС, цитирайки президента Путин.
В реч на заседание на руската Комисия по военнотехническо сътрудничество Путин каза че тези числа са "много внушителни и солидни", но подчерта, че е необходимо да се засили присъствието на Русия на световния оръжеен пазар. За целта е необходимо да се помогне на родните отбранителни предприятия да разширят и обновят продукцията си и да създават нови качествени работни места.
Президентът отбеляза, че износът на военноморска техника заема 15-процентен дял от поръчките към руския военнопромишлен комплекс. Той призна, че в този сегмент на пазара има много остра конкуренция между водещите сили САЩ, Германия, Великобритания и други. Путин постави пред комисията задачата да следи тенденциите и да изработи конкретни предложения с цел Русия да стане "един от водещите световни доставчици на военноморска техника". Президентът на Русия цитира експерти, според които държавите по света планират да изхарчат през следващите няколко години около 100 милиарда долара за обновяване на своите бойни флотове, предаде ИТАР-ТАСС.
Русия вече е водещ износител на оръжие и през 2013 г. тя е продала в чужбина оръжия (главно автомати, ракети и изтребители) за 15 милиарда долара, отбелязва Ройтерс. Освен Сирия сред основните купувачи на руско въоръжение са Индия, Китай и Венецуела. Освен това сега самата Русия модернизира своите въоръжени сили и показа новото им лице чрез малките мобилни части, които помогнаха за завземането на Крим по-рано тази година, посочва агенцията.
Несигурността заради военните амбиции на Москва създава безпокойство сред чуждестранните инвеститори, които изтеглят авоарите си от Русия и с това нанасят щети на нейната бурно развивала се преди време икономика. Руското икономическо министерство очаква ръстът на БВП да спадне до 0,4 за тази година. По думите на министъра на икономическото развитие Алексей Улюкаев пред руската агенция Интерфакс нетният обем на изтеглените капитали от Русия за първата половина на година може да достигне около 80 милиарда, предаде Ройтерс.

 


 
 
 
Коментирай
 
Име:

E-mail:

Текст:

Код за
сигурност:

Напишете символите в полето:




 
БЮЛЕТИН НА EconomyNews.bg