EUR 1.9558
USD 1.6529
CHF 1.8150
GBP 2.1418
CNY 2.4403
you tube
mobile version

$49,4 млрд. за сделка в тютюневия бизнес

АБОНАМЕНТ ЗА НОВИНИ [X]

Въведете Вашият e-mail адрес, за да получавате най-важните новини на EconomyNews за деня на своята електронна поща.
E-mail
 

$49,4 млрд. за сделка в тютюневия бизнес

mail12:39 | 20.01.2017прегледи 1640 коментарикоментари 0


British American Tobacco PLC (BAT) обяви във вторник, че се е съгласила да плати 49,4 млрд. долара за останалите 57,8% от акциите на нейния конкурент Reynolds American Inc., които компанията не притежава.

BAT ще плати в кеш по 29,44 долара и по 0,5260 от своите обикновени акции за всяка една акция на Reynolds, оценявайки по този начин своя американски конкурент на повече от 85 млрд. долара. Чрез тази сделка British American Tobacco ще се превърне в най-голямото в света публично дружество от тютюневия бизнес както по приходи, така и по пазарна стойност, съобщава "Уолстрийт Джърнъл".

Сделката е факт, след като през октомври BAT заяви, че е отправил официално предложение към Reynolds за плащане под 56,5 долара на акция, или общо около 47 млрд. долара за всички останалите акции на американската компания, които не притежава. Договорената във вторник цена представлява премия от 26% над цената на затваряне на акциите на Reynolds в деня преди British American Tobacco да отправи първоначалната си оферта през миналата година.

Британската фирма, която притежава марките Dunhill, Lucky Strike и Pall Mall, очаква да спести разходи за най-малко 400 млн. долара от тази сделка, от което вероятно ще се възползва както печалбата, така и раздаваните от нея дивиденти през първата година след сделката.

BAT беше един от водещите акционери в Reynolds откакто американската фирма придобие сегашния си вид през 2004-а година.

Днешната сделка е поредната трансформация, подчертаваща значението на американските компании за свиващата световната тютюнева промишленост. След години на дистанциране от САЩ заради серия граждански дела, заведени отвъд Океана, международните тютюневи компании се завръщат на американския пазар, тъй като те се изправени пред намаляване на обема на продаваните цигари и разширяване на регулациите по целия свят.

Извън тютюневия бизнес, конгломератът между BAT и Reynolds също така ще бъде и най-големият играч в света в така наречените продукти от следващо поколение, свързан до голяма степен с електронните цигари и други подобни странични продукти./БНР


 
 
 
Още от рубриката
 
 
Коментирай
 
Име:

E-mail:

Текст:

Код за
сигурност:

Напишете символите в полето:
 
БЮЛЕТИН НА EconomyNews.bg