EUR 1.9558
USD 1.8323
CHF 2.0113
GBP 2.2729
CNY 2.5284
you tube
mobile version

$40 млрд. подкупи плаща бизнесът

АБОНАМЕНТ ЗА НОВИНИ [X]

Въведете Вашият e-mail адрес, за да получавате най-важните новини на EconomyNews за деня на своята електронна поща.
E-mail
 

$40 млрд. подкупи плаща бизнесът

mail13:30 | 24.09.2009прегледи 502 коментарикоментари 0


Огромният мащаб на корупцията в света, която се проявява чрез подкупи, картелни споразумения и незаконно въздействие върху държавната политика, струва милиарди долари годишно и пречи на устойчивия икономически растеж. Това се отчита в
най-новия доклад на неправителствената организация Transperancy International, който бе публикуван вчера.
Според доклада на организацията корупционните практики имат разрушителна сила, която подкопава свободната конкуренция, сдържа икономическия растеж и в крайна сметка пречи на бизнеса. Само през последните две години компаниите са платили милиарди долари като глоби за корупционни практики. Последиците на корупцията се разпростират от ниския морал на персонала до загубата на доверие сред клиентите, както и на бъдещи бизнес-партньори.
В доклада  се посочват множество случаи на мениджъри, мажоритарни акционери и други вътрешни за компаниите лица, които са злоупотребили с властта си за лична облага, за да навредят на собствениците, на инвеститори, на служители и на обществото като цяло. В развиващите се страни и страните в преход компаниите преговарят с корумпирани политици и правителствени служители, давайки подкупи, които според оценките възлизат на $40 млрд. годишно, отбелязват авторите на докладът.
Според проучвания, направени от експертите на организацията, при анкета половината от изпълнителните директори на компании посочват, че корупцията увеличава прогнозираните разходи с минимум 10 на сто.
В крайна сметка тези, които плащат цената на корупцията, са гражданите - потребителите в света годишно плащат допълнително над $300 млрд., заради дейността на близо 300 международни картела, разкрити между 1990 и 2005.


 
 
 
Коментирай
 
Име:

E-mail:

Текст:

Код за
сигурност:

Напишете символите в полето:




 
БЮЛЕТИН НА EconomyNews.bg