EUR 1.9558
USD 1.8323
CHF 2.0113
GBP 2.2729
CNY 2.5284
you tube
mobile version

$35.8 млрд. разходи за изкуствен интелект

АБОНАМЕНТ ЗА НОВИНИ [X]

Въведете Вашият e-mail адрес, за да получавате най-важните новини на EconomyNews за деня на своята електронна поща.
E-mail
 

$35.8 млрд. разходи за изкуствен интелект

mail17:01 | 19.03.2019прегледи 604 коментарикоментари 0


Световните разходи за въвеждане на системи за изкуствен интелект (artificial intelligence - AI) ще достигнат 35.8 млрд. долара през 2019 г., което представлява увеличение от 44.0% спрямо сумата, изразходвана за същите цели през 2018 г. Прогнозата е на американската консултантска компания за пазарни проучвания International Data Corporation (IDC) въз основа на обобщена информация на комппании, които разработват и инвестират агресивно в проекти за въвеждане на изкуствен интелект.

Според проучването, инвестициите в AI ще достигнат 79.2 млрд. долара до 2022 година при среден годишен ръст от 38.0% на вложенията в проучвания от IDC период 2018-2022 година.

В кои индустрии ще има най-много инвестиции

Ной-много глобални разходи за въвеждане на изкуствен интелект ще направят търговците на дребно, където компаниите ще инвестират 5.9 млрд. долара само през настоящата година за решения като автоматизирани агенти за обслужване на клиенти и експертни консултанти за пазаруване, които да правят препоръки за продуктите.

На второ място е финансовият сектор и по-конкретно банките, които ще инвестират 5.6 млрд. долара, насочени към въвеждане на решения с AI, включително автоматизирани системи за разузнаване и предотвратяване на заплахи и системи за анализ и разследване на измами.

Дискретното производство на уникални изделия, здравеопазването и индустриалните производствени процеси ще завършат петте най-големи индустрии, в които ще бъдат инвестирани средства за въвеждане на AI през настоящата година.

Трите направления, в които ще има най-голям и бърз ръст на въвеждане на AI през периода 2018-2022 година са: изпълнителната власт - федерални и централни правителство (44.3% съставна годишна норма на растеж - Compound annual growth rate, CAGR), потребление (43.3% CAGR), и образование (42.9% CAGR).

"Системи, в които се използва изкуствен интелект вече може да се видят във всяка индустрия, тъй като такива системи оптимизират операциите и допринасят за създаване нови продукти и услуги", казва Мариан Дакила, изследователски директор в IDC. Според него, секторите, в който със сигурност ще бъдат инвестирани много средства за AI, е фармацията, където традиционна се правят много изследвания и открития за разработка на нови медикаменти. Затова във фармацията се очаква среден годишен ръст от 5% през следващото десетилетие, като се има предвич, че 38% от всички инвестиции през 2018 година в сектора, са били свързани с AI.

Конкретните направления в различните индустрии

в които ще се използва най-много AI през настоящата година, са за автоматизирано обслужване на клиенти (4.5 млрд. долара в световен мащаб), препоръки и автоматизиране на продажбите (2,7 млрд. долара), автоматизирани системи за разузнаване и превенция от заплахи в банките (2.7 млрд. долара). В още пет други направления ще бъдат направени разходи, по-големи от 2 млрд. долара през 2019 г .: автоматизирана профилактика и поддръжка, системи за диагностика и лечение, анализ и разследване на измами, интелигентна автоматизация на процесите за препоръки и съвети на потребителите.

Разходите за софтуер ще бъдат най-големи за въвеждане на изкуствен интелект, които през 2019 г. ще достигнат почти 13.5 млрд. долара за приложения с AI в различни платформи. AI софтуерните приложения ще бъдат най-бързо развиващата се категория за инвестиции в изкуствен интелект със средногодишен ръст (47.3% CAGR).

Хардуерните разходи, доминирани от сървъри, ще достигнат 12.7 млрд. долара тази година, тъй като компаниите ще продължават да изграждат инфраструктурата, необходима за поддържане на системите за изкуствен интелект. Компаниите също така ще инвестират в IT услуги, за да подпомогнат разработването и внедряването на техните системи за AI и бизнес услуги като консултации и хоризонтален аутсорсинг на бизнес процеси, свързани с тези системи. Към края на прогнозния петгодишен период разходите за услуги, свързани с AI, ще бъдат почти равни на на всички хардуерните разходи на компаниите.


 
 
 
Коментирай
 
Име:

E-mail:

Текст:

Код за
сигурност:

Напишете символите в полето:




 
БЮЛЕТИН НА EconomyNews.bg