EUR 1.9558
USD 1.8323
CHF 2.0113
GBP 2.2729
CNY 2.5284
you tube
mobile version

$30 млрд. стокообмен Иран-Турция през 2015

АБОНАМЕНТ ЗА НОВИНИ [X]

Въведете Вашият e-mail адрес, за да получавате най-важните новини на EconomyNews за деня на своята електронна поща.
E-mail
 

$30 млрд. стокообмен Иран-Турция през 2015

mail16:30 | 07.02.2011прегледи 979 коментарикоментари 0


Иран и Турция искат да утроят двустранния стокообмен до 30 милиарда долара до 2015 г., заявиха представители на двете страни на среща в Техеран, съобщи АФП, като се позовава на иранската агенция ИРНА.
Подписването на двустранни споразумения може да позволи да се постигне целта на отговорните представители на двете страни да се издигне стокообменът до 30 милиарда долара, заяви иранският министър на търговията Мехди Газанфари по време на среща с турския министър на планирането Йодат Йълмаз.
Ръководителите на двете страни определиха ясна цел за бъдещия стокообмен. Тази цел е леснодостижима, ако се отчитат сегашните възможности, посочи Йълмаз.
Новият ирански министър на външните работи Али Абар Салехи, който превърна развитието на връзките с Турция в един от своите приоритети, потвърди, че целта за достигане на равнище на стокообмена от 30 милиарда долара за пет години не е неосъществима.
Министрите изразиха надежда, че ще могат да завършат споразумение за тарифни преференции между двете страни по време на посещение в Иран на турския президент Абдуллах Гюл следващата седмица.
Стокообменът между Турция и Иран достигна за десет години от 1 милиард долара до близо 11 милиарда долара.
Иран и Турция се сближиха през последните години както в икономически план, така и в политически. Анкара се превърна в стабилен съюзник на Иран в трудните му преговори със страните от групата на международните посредници за иранската ядрена програма.
През септември турският премиер Реджеп Тайип Ердоган призова за икономическо сближаване с Иран въпреки западния натиск за изолиране на Техеран.
Иран, който изнася между 15 и 18 милиона кубически метра газ ежедневно към Турция, подписа през юли договор за един милиард евро с турска компания за изграждане на газопровод от 660 километра, който ще даде възможност след три години за износ на 60 милиона кубически метра газ дневно към Турция.


 
 
 
Коментирай
 
Име:

E-mail:

Текст:

Код за
сигурност:

Напишете символите в полето:




 
БЮЛЕТИН НА EconomyNews.bg