EUR 1.9558
USD 1.8323
CHF 2.0113
GBP 2.2729
CNY 2.5284
you tube
mobile version

$30 млрд. нелегало напуснали Румъния

АБОНАМЕНТ ЗА НОВИНИ [X]

Въведете Вашият e-mail адрес, за да получавате най-важните новини на EconomyNews за деня на своята електронна поща.
E-mail
 

$30 млрд. нелегало напуснали Румъния

mail14:00 | 24.01.2011прегледи 419 коментарикоментари 0


В периода 2000-2008 г. от Румъния под формата на нелегални финансови потоци са излезли 32,4 милиарда долара. Със средна стойност от 3,6 милиарда долара на година Румъния се класира на 28 място в света според проучване на американския мозъчен тръст Глобал файненшъл интегрити, съобщава румънският вестник "Гъндул".
Авторите на проучването уточняват, че тези суми представляват изтичане на капитал, смятано за нелегално, като например експатриране на печалбата чрез методи, които са на границата на закона, към дестинации тип "данъчен рай" или страни с по-ниски данъци.
В случай, че тези 3,6 милиарда долара представляват само печалба, изнесена от международните компании, това би означавало, че всяка година държавният бюджет губи близо 580 милиона долара от необлагането на тази печалба с 16-процентовия данък.
В класацията на Глобал файненшъл интегрити Румъния се намира между Панама, която е на 27 място с 3,94 милиарда долара годишно, и Беларус - на 29 място с 3,55 милиарда долара.
Първите три места в класацията са заети съответно от Китай, Русия и Мексико.
Консултантът Габриел Синку обяснява, че износът на капитал от една голяма международна компания може да стане чрез основаването на фирма в някоя страна с по-атрактивно данъчно облагане, на името на която международната компания започва да издава фактури за фиктивни консултантски или мениджърски услуги, като по този начин парите излизат извън Румъния. Специалистът коментира, че румънската данъчна администрация страда от недостиг на квалифицирани инспектори, които да се борят с това явление. Те трябва да са добре подготвени и да получават достатъчно високи заплати, за да не се поддават на "изкушения", казва Синку.
Същевременно според данни на Националната банка на Румъния, калкулирани по методологията на МВФ, в страната има по-голямо влизане на нелегални капиталови потоци отколкото излизане, което я прави подходящ терен за пране на пари, казва за "Гъндул" анализаторът Илие Шербанеску.

 


 
 
 
Коментирай
 
Име:

E-mail:

Текст:

Код за
сигурност:

Напишете символите в полето:




 
БЮЛЕТИН НА EconomyNews.bg

Новите пенсионери през 2023

15:05 | 04-03-24 | 1037