EUR 1.9558
USD 1.8323
CHF 2.0113
GBP 2.2729
CNY 2.5284
you tube
mobile version

$26 млрд. загуби за пазарите

АБОНАМЕНТ ЗА НОВИНИ [X]

Въведете Вашият e-mail адрес, за да получавате най-важните новини на EconomyNews за деня на своята електронна поща.
E-mail
 

$26 млрд. загуби за пазарите

mail19:55 | 12.02.2020прегледи 1999 коментарикоментари 0


$26 млрд. загуби седмично ще понесат доставчиците на стоки и услуги към Китай заради епидемиията и карантината, причинени от коронавурисът. Това изчисляват експертите на Euler Hermеs - лидер в застраховането на търговски кредити в света и у нас. Най-сериозно от извънредната ситуация ще пострадат Хонг Конг, САЩ, Япония, Южна Корея и Германия. Щетите заради замразения внос на стоки се оценяват на $18 млрд. седмично, а към тях се добавят още $6 млрд. пропуски при услугите. Загубите от транспортни услуги добавят още 2 млрд. щ.д. към негативната калкулация.

Заради епидемията Euler Hermes ревизира леко прогнозите си за развитието на глобалната икономика и търговия за 2020 година, като очакваният ръст е намален съответно на 2,3% и 1,3%. Очаквано китайската икономика ще забави ръста си с около 1% през 2020 година. Най-съществено ще се усетят последствията в първото тримесечие, когато се очаква да приключи мини рецесията в производството. Дори след това обаче забавянето няма да бъде напълно наваксано нито в Китай, нито на глобално ниво, прогнозират експертите.

Анализът показва, че заради епидемията и затварянето на производства, съществуват рискове от прекъсване на веригите на доставка в сектори Електроника, Автомобилостроене, Химическа индустрия, Машиностроене, Текстил. От това потенциални загуби могат да претърпят свързани икономики като Тайван, Южна Корея, Индонезия, Холандия и Унгария. Заради свито потребление ще пострадат и някои други сектори, сред които авиотранспорта, производството на текстил, луксозните стоки, развлекателният бизнес, хотелите и ресторантите. 

Не се очаква епидемията да има осезаем отпечатък върху бизнеса в България или да създаде съществен риск за някой сектор. В същото време, разбира се, компаниите, които имат търговски отношения с партньори в Китай или Хонг Конг със сигурност е разумно да са с повишено внимание, да направят проверка и да се възползват от възможностите за застраховка на кредитния риск”, обясни Камелия Попова, Управител на Euler Hermes за България.


 
 
 
Коментирай
 
Име:

E-mail:

Текст:

Код за
сигурност:

Напишете символите в полето:




 
БЮЛЕТИН НА EconomyNews.bg

Новите пенсионери през 2023

15:05 | 04-03-24 | 990