EUR 1.9558
USD 1.8018
CHF 1.9937
GBP 2.2783
CNY 2.4960
you tube
mobile version

$24,1 млн. стокообменът България/Беларус

АБОНАМЕНТ ЗА НОВИНИ [X]

Въведете Вашият e-mail адрес, за да получавате най-важните новини на EconomyNews за деня на своята електронна поща.
E-mail
 

$24,1 млн. стокообменът България/Беларус

mail09:01 | 13.11.2017прегледи 6865 коментарикоментари 0


Заместник-министри на икономиката на България Александър Манолев и на Беларус Олег Кравченко подписаха Протокол от седмото заседание на Българско-белоруска междуправителствена комисия по търговско-икономическото и научно-техническо сътрудничество. Документът проследява българо-беларуските отношения в сферата на икономиката, потенциала и основата за тяхното развитие в бъдеще.

По думите на зам.-министър Манолев, за първите шест месеца на 2017 г. стокообменът между двете страни е на стойност 24,1 млн. щ.д. Износът ни расте с над 27% и достига 14,2 млн. щ.д., като салдото е положително. „Надявам се активизирането на двустранния диалог да е основа и за отчитане на по-големи обороти между бизнеса от двете държави", каза още Александър Манолев.  В заседанията на Междуправителствената комисия участие взе и заместник-министърът на туризма г-жа Ирена Георгиева, като бяха обсъдени още и теми  в сферата на енергетиката, образованието и др.

България може да изнася за Беларус продукти на хранително-вкусовата промишленост и оборудване за нея, вина, машиностроителна и електротехническа продукция, изделия на електрониката, продукти на органичната химия, подемно-транспортни машини,  металообработващи машини, електрически двигатели и генератори и др. Това каза заместник-министър Александър Манолев по време на откриването на българо-белоруския бизнес форум, който се състоя в Минск. На форума бе съобщено, че по данни на белоруския  национален център по маркетинг и конюнктура на цените в Беларус има 79 регистрирани компании с българско участие. Зам.-министър Манолев акцентира и на успешните примери на български компании реализирали проекти в Беларус и покани представителите на бизнеса от Беларус да посетят страната ни и да се запознаят на място с перспективите, които можем да предложим. От 2015 г. се забелязва значителен ръст при вноса от Беларус на автомобилни превозни средства за транспорт на стоки, стана ясно по време на форума. „Производството на компоненти за автомобилната индустрия е сред най-бързо растящите в българската икономика и това е област, в която може бизнеса от двете държави да си сътрудничи", каза Александър Манолев. Подписан бе и Меморандум за сътрудничество между търговските палати на двете държави.


 
 
 
Коментирай
 
Име:

E-mail:

Текст:

Код за
сигурност:

Напишете символите в полето:




 
БЮЛЕТИН НА EconomyNews.bg