EUR 1.9558
USD 1.8323
CHF 2.0113
GBP 2.2729
CNY 2.5284
you tube
mobile version

$19 млрд. за защита на горите

АБОНАМЕНТ ЗА НОВИНИ [X]

Въведете Вашият e-mail адрес, за да получавате най-важните новини на EconomyNews за деня на своята електронна поща.
E-mail
 

$19 млрд. за защита на горите

mail08:03 | 03.11.2021прегледи 747 коментарикоментари 0


Световната среща за климата в Глазгоу постигна първото си конкретно решение - лидерите се ангажираха да спрат и преобърнат тенденцията на обезлесяване и влошаване на качествата на земята до края на десетилетието. Участниците на срещата за климата в Глазгоу планират да отделят над 19 милиарда долара публични и частни инвестиции в защитата на горите.

Всяка минута светът губи горска площ с размерите на 27 футболни игрища. Една трета от вредните емисии в света се неутрализират от горите. Затова до 2030 година над 100 държави в света са готови да спасят над 33 милиона квадратни километра гори. Освен ЕС, подписите си под обща декларация ще положат държавите с най-големите горски площи в света: Канада, Русия, Бразилия, Колумбия, Чили и Китай.

Близо 30 международни корпорации се очаква да подкрепят начинанието като положат усилия за ограничаване на ролята на търговията с храни и земеделски продукти в обезлесяването. Част от изсичането на горите е свързано с осигуряването на нови площи за реколта или пасища. Правозащитни организации обаче предупреждават, че постиганите преди подобни договорености са се оказвали безрезултатни.

Друг конкретен ангажимент в Глазгоу пое Индия. Премиерът Моди за първи път посочи срок за постигане на климатичен неутралитет, макар и в далечно бъдеще - 2070 година. Като държава, в която 90 процента от електроенергията се произвежда във въглищни централи, Индия е третият най-голям замърсител в света с отделяния въглероден диоксид.

В същото време, по време на конференцията Китай обяви, че увеличава с над един милион тона ежедневното си производство на въглища заради недостиг на електроенергия.

Съгласно споразумението, което трябва да бъде обявено по-късно днес, 12 държави се ангажират да предоставят 12 милиарда долара в периода между 2021 и 2025 година, за да подпомогнат развиващите се страни, включително за възстановяване на земите и справяне с горските пожари. Още милиард и 700 милиона долара ще отидат за поддръжка на коренното население за запазване на горите и засилване на правата им в горските райони. 

От "Грийнпийс" обаче разкритикуваха декларацията в Глазгоу за това, че де факто дава зелена светлина за още едно десетилетие на обезлесяване./БНР


 
 
 
Коментирай
 
Име:

E-mail:

Текст:

Код за
сигурност:

Напишете символите в полето:




 
БЮЛЕТИН НА EconomyNews.bg

Трейлър на руския игрален "ВЫЗОВ", заснет в Космоса

13:39 | 03-09-23 | 4158