EUR 1.9558
USD 1.8323
CHF 2.0113
GBP 2.2729
CNY 2.5284
you tube
mobile version

+$17 трлн. натрупаха фондовите пазари

АБОНАМЕНТ ЗА НОВИНИ [X]

Въведете Вашият e-mail адрес, за да получавате най-важните новини на EconomyNews за деня на своята електронна поща.
E-mail
 

+$17 трлн. натрупаха фондовите пазари

mail07:03 | 30.12.2019прегледи 2880 коментарикоментари 0


Глобалните фондови пазари са се движили рекордно бързо през 2019 г., като са добавили повече от 17 трилиона долара обща стойност според изчисленията на Deutsche Bank, цитирани от CNBC.

Стойността на световните акции в началото на годината беше малко под 70 трилиона долара, но сега надхвърли 85 трилиона долара според Deutsche Bank.

Федералният резерв намали три пъти за тази година основния лихвен процент, а Европейската централна банка понижи още повече отрицателните си лихви.

Глобалните търговски перспективи - в смут след избирането на Доналд Тръмп и вота за Brexit в Обединеното кралство - също станаха по-ясни през годината.

На търговските фронтове на Съединените щати, The House of Representatives прие North America trade deal на Тръмп и страната постигна очевидна сделка с Китай на първа фаза на търговските преговори.

В Европа оскъдната победа за консерваторите на Борис Джонсън се очаква да му даде правомощия да преговаря за излизането на страната от Европейския съюз.

Голямото покачване на световните пазари обаче до голяма степен е доминирано от пазарите в САЩ. Митингът в САЩ беше широк, като S&P 500, Dow Jones Industrial Average и Russell 2000 се повишиха с над 20% тази година.

Успешни бяха годините за някои от най-ценните компании в света, като Apple генерира 80% печалба, а Facebook 57%.

Глобалните акции ще блестят през 2020г.

На фона на ръста на Обединеното кралство, със сигурност си струва да погледнете извън САЩ. В края на краищата е забавно да бъдете "all-in" в щатски акции, когато S&P нараства с 20%, но тъй като това едва ли може да се очаква да продължи с подобни темпове, международните пазари могат да са една не лоша "догонваща алтернатива" според Рийвс.

Тенденциите за растеж не само ще благоприятстват задграничните пазари, но балонизирането на федералния дълг и намаляващите лихви в САЩ ще облекчат валутния обрат, който съществуваше за международните акции в силна доларова среда.

Дори прост залог на индексния фонд Vanguard Total International Stock ETF VXUS, може да е доста добър начин да добавите географска диверсификация.

Американските лихви продължават да падат. Това се прогнозира за 2020г.

Традиционната икономическа теория твърди, че САЩ трябва да повишават лихвения процент в момента на фона на стабилни данни за потребителското търсене и пазара на труда в САЩ. Но тъй като Доналд Тръмп вижда политиката в САЩ - включително и Федералния резерв - като своя лична игра, той до голяма степен оказа натиск върху резерва да прибегне до три понижения на лихвите през 2019 г.

"Колкото и да звучи контраинтуитивно, през 2020 г. Фед може отново да намали лихвите, за да помогне на Тръмп да бъде преизбран. На кого му пука дали е лошо за дългосрочното здраве на американската икономика, стига Тръмп да получи втория си мандат, нали?", смята Джеф Рийвс, колумнист в изданието MarketWatch.


 
 
 
Коментирай
 
Име:

E-mail:

Текст:

Код за
сигурност:

Напишете символите в полето:




 
БЮЛЕТИН НА EconomyNews.bg