EUR 1.9558
USD 1.8323
CHF 2.0113
GBP 2.2729
CNY 2.5284
you tube
mobile version

$16,9 млрд. загуби на British Petroleum от разлива

АБОНАМЕНТ ЗА НОВИНИ [X]

Въведете Вашият e-mail адрес, за да получавате най-важните новини на EconomyNews за деня на своята електронна поща.
E-mail
 

$16,9 млрд. загуби на British Petroleum от разлива

mail10:20 | 27.07.2010прегледи 577 коментарикоментари 0


British Petroleum Plc (ВР) обяви днес, че загубите на компанията заради петролния разлив в Мексиканския залив са за 16,9 милиарда долара, предаде AFP.
Главният изпълнителен директор на British Petroleum Тони Хейуърд, който бе силно критикува за управлението на дейностите по отстраняване на последиците от петролния разлив, ще напусне поста си през октомври и ще бъде сменен от американеца Робърт Дъдли.
Освен това ВР планира да продаде активи за до 30 милиарда долара през идните 18 месеца.
Дъдли ще работи в Лондон, когато поеме назначението си, и ще предаде сегашните си задължения в ръководството на групата в САЩ на Ламар Маккей - президент на BP America, отбелязва Associated press.
Хейуърд ще остане в борда до 30 ноември като British Petroleum планира да го назначи за неизпълнителен директор на руското си смесено дружество ТНК-БП. 

Отчетният период - от април до юни ще се запомни с най-тежката авария в историята на British Petroleum на неин обект. На 20 април в Мексиканския залив на плаваща петролна платформа на БП стана взрив, последван от пожар, отнел живота на
 11 служители. По неизяснени все още причини при аварията не се е задействала автоматичната система за блокиране на кладенеца, от който започва неконтролируемо да изтича петрол. Това породи безпрецедентна екологична катастрофа по американското крайбрежие.
Аварията се отрази изключително тежко на BP. Акциите й рязко поевтиняха и тя загуби 70 милиарда долара от корпоративния си капитал. На световните пазари се заговори за евентуално поглъщане на BP от нейни конкуренти и по-специално от американската Exxon Mobil Corp.


 
 
 
Коментирай
 
Име:

E-mail:

Текст:

Код за
сигурност:

Напишете символите в полето:




 
БЮЛЕТИН НА EconomyNews.bg

Трейлър на руския игрален "ВЫЗОВ", заснет в Космоса

13:39 | 03-09-23 | 4161