EUR 1.9558
USD 1.8323
CHF 2.0113
GBP 2.2729
CNY 2.5284
you tube
mobile version

$ 3.7 млрд. загуби за банките в Прибалтика през 2010

АБОНАМЕНТ ЗА НОВИНИ [X]

Въведете Вашият e-mail адрес, за да получавате най-важните новини на EconomyNews за деня на своята електронна поща.
E-mail
 

$ 3.7 млрд. загуби за банките в Прибалтика през 2010

mail12:33 | 02.02.2010прегледи 652 коментарикоментари 0


Три шведски банки с водещо значение в балтийския регион ще отчетат загуби за около $3.7 млрд. през 2010 г., съобщава Bloomberg, цитирайки управителя на Централната банка на Швеция - Стефан Ингвес.
По всяка вероятност банките Swedbank AB, SEB AB и Nordea Bank AB ще регистрират същите като миналата година загуби от лоши кредити, възлизащи на 27 млрд. крони ($3.7 млрд.), заяви Ингвес в реч, публикувана на сайта на банката днес, позовавайки се на оценките на Riksbank.
Приблизително 80 % от загубите ще бъдат на Swedbank и SEB.
„Като се има предвид, че развитието на Swedbank и SEB на други пазари продължава да е добро, банковите групи ще имат възможност да покрият загубите от балтийския регион с приходи от други операции,” коментира Ингвес.
Шведските банки са най-големите кредитори в Латвия, Литва и Естония, които преминаха през най- сериозния икономически спад тази година след като захранваният от кредити бум на пазара на недвижим имоти се срина. На приблизително 400 млрд. крони възлиза общият обем на отпуснатите кредити от шведските банки, заяви днес Ингвес. Около 80 % от тях са в евро, подчертава още той.
„Ще се наложи банките майки да продължат да прехвърлят капитал към подразделенията си с цел задържане на кредитоспособността,” смята още Ингвес.



 
 
 
Коментирай
 
Име:

E-mail:

Текст:

Код за
сигурност:

Напишете символите в полето:




 
БЮЛЕТИН НА EconomyNews.bg