EUR 1.9558
USD 1.6855
CHF 1.8258
GBP 2.3163
CNY 2.6212
you tube
mobile version

Фалиралата Гърция завладява България

АБОНАМЕНТ ЗА НОВИНИ [X]

Въведете Вашият e-mail адрес, за да получавате най-важните новини на EconomyNews за деня на своята електронна поща.
E-mail
 

Фалиралата Гърция завладява България

mail18:15 | 27.09.2011прегледи 52315 коментарикоментари 0

 


  

Данаил Алеков

До два месеца се очаква Гърция да обяви фалит, смятат експерти от ЕС, МВФ, както и от финансовите пазари по света. Страната има дългове от 450 млрд. евро. Един от най-често задаваните въпроси в България е: Ако фалира Гърция, каква ще е съдбата на гръцкия бизнес у нас? Мненията са разнопосочни, но авторитетни икономисти считат, че евентуален банкрут няма да има драматично отражение в България. Къде са съсредоточени гръцките капитали тук? На първо място това е банковият сектор, телекомуникациите, търговията. Освен това има инвестиции в хранителна и лека промишленост, металургия, строителството на инфраструктура.
Инвестициите
В периода 1996-2007 година южната ни съседка е сред водещите страни у нас по преки чуждестранни инвестиции (ПЧИ), заедно с Австрия и Холандия – размерът им надхвърля 2.41 млрд. евро. по данни на Българска агенция за инвестиции (БАИ). След 2007 г. се наблюдава известен спад, но като цяло страната ни винаги ще бъде привлекателна за гръцките инвеститори. Още повече, че по-ниските данъци в България са основната причина през 2010 г. НАП да отчете 2074 регистрирани фирми с изцяло гръцки капитал. За сравнение, през 2006 г. техният брой е бил 700, което прави увеличение със 183%. Потвърждение за данъчния туризъм, който практикуват южните ни съседи, е фактът, че най-много техни фирми има в съседната за Гърция област Благоевград (800). В същото време размерът на ПЧИ по данни на БНБ за 2010 г. е 167.6 млн. евро. В списъка със 100-те най-големи чуждестранни инвестиции за миналата година, изготвен от БАИ, фигурират 4 гръцки компании: VIOHALCO S.A. (в „Стомана-индъстри” ЕАД и „София мед” АД), Hellenic Telecommunications Organization S.A. или просто OTE (във „Глобул”), Hellenic Petroleum S.A. (в бензиностанции „Еко”) и Brewinvest S.A. (в „Загорка” АД). Останалите идват от познатите световни брандове Coca Cola, Starbucks, IKEA, които в повечето случаи се управляват именно от гръцки мениджмънт. Логично, дейностите, които развиват гърците у нас, обхващат почти всички сектори - тежка индустрия, хранително-вкусова промишленост, услуги, текстил, хотелиерство (хотел „Шератон”) и други. Спокойно може да се каже, че цялата страна е окупирана от гръцките фирми – ако изключим Търговище, в България няма териториална дирекция, в чийто обхват да не са се регистрирали поне две компании със 100% гръцки капитал.
Банките – активи от 19 280 266 хил. лв.
Гръцките банки контролират 25.71% от банковия пазар в България с активи в размер на 19 280 266 хил. лв.* Това са банките Eurobank EFG, Alpha Bank, Piraeus Bank, ОББ и Emporiki Bank.
 ОББ
Капиталът на „Обединена българска банка” АД (ОББ) е 75 964 082 лв., като 75 893 450 лв. (99.9% от акциите) са собственост на Национална банка на Гърция (NBG). Останалите 16 акционери са с незначителен дял. Главен изпълнителен директор на NBG е Апостолос Тамвакакис, а той от своя страна е издал пълномощно на адвокат Десислава Стоянова Попова-Антонова. Активите на банката към юли 2011г. са 7 014 345 хил. лв. Клоновата мрежа обхваща над 240 структурни единици в цялата страна, а пазарният дял на банката към края на юни е около 9.4%
Юробанк И Еф Джи
„Юробанк И Еф Джи България” АД е юридическото име на „Пощенска банка” и е с капитал 452 752 652 лв. Гръцката EFG Eurobank Ergasias S.A. е мажоритарен собственик с повече от 75% дял, а останалите са на чрез дъщерното дружество Ceh Balkan Holdings Ltd., регистрирано в Кипър. Така EFG Eurobank Ergasias S.A. на практика контролира 100% от капитала на банката. Главен изпълнителен директор и председател на управителния съвет на „Юробанк И Еф Джи България” е 57-годишният Антониос Хасиотис. Клоновата мрежа на „Пощенска банка” обхваща около 220 структурни единици в цялата страна. Активите на банката към юли 2011г. са 5 858 765 хил. лв, а пазарният дял е 7.8%.
Алфа Банк
Дейността на „Алфа банк” у нас е регистрирана като клон на чуждестранен търговец – част е от Alpha Bank Group. Капиталът на Alpha Bank S.A. 1 602 808 942,80 eвро. Управители на „Алфа банка – Клон България” са Константинос Корментзас, Йоанис Стайкос и Евангелос Литрас. Евгения Стоянова и Севдалина Василева също влизат в управата на клона у нас. Според сайта на банката, в България имат над 120 открити офиси. Активите на „Алфа банк” възлизат на 2 085 314 хил. лв, като пазарният дял преди сливането с „Юробанк” е 2.8%.
Банка Пиреос
„Банка Пиреос България” АД е с капитал 316 797 072 лв. и е дъщерно дружество на финансовата група Piraeus Group Finance Plc. Главен изпълнителен директор у нас е Атанасиос Куцопулос, а на Piraeus Bank S.A. в Атина – Михаилис Салас. Клоновете на „Пиреос” на територияна та България са 100. Активите на банката са 3 807 328 хил. лв, което прави пазарен дял от 5.1%.
Емпорики
„Емпорики банк България” ЕАД е собственост на Търговска банка на Гърция (CBG), която през 2007г. е придобита от френската група Le Groupe Crédit Agricole. Главен изпълнителен директор е Атанасиос Петропулос, а прокурист е Гълъбин Гълъбов. Капиталът на „Емпорики” е 71 163 240 лв., а клоновете на банката у нас наброяват 22. Активите на „Емпорики банк България” ЕАД са 514 514 хил. лв, а пазарният дял е 0.7%.
Световни брандове
Coca-Cola Hellenic BC
Не е тайна, че световноизвестната марка „Кока-Кола” в България се управлява именно от гърци, което впрочем става ясно още от наименованието на компанията (от гр. „ελληνικ” = „гръцки”). Внесеният капитал на дружеството в България е 17,397 млн. лв, като 85,39% са от кипърската Softbul Investments Ltd. (която държи „Минерални води-Банкя” ЕООД), показват данните от Търговския регистър. През октомври 2010г. за генерален директор на компанията бе назначен Николаос Калайтзидакис. В съвета на директорите на „Кока-Кола ХБК” АД влизат още неговите сънародници Димитрис Лоис, Константинос Сфакакис и Николаос Мамулис. Интересен факт е, че основният инвеститор на „Пепси” за България (чрез „Агрима АД”, франчайз на PepsiCo Inc.) е друга кипърска компания – Agriway Holdings Ltd.
The Mall
Най-големият мол, разположен на 66 хил. м² принадлежи на „АП Ритейл I” ЕООД (собственост на кипърската Fortore Holdings Ltd.). Дружеството е с внесен капитал 82 230 500 лв., а собственик е 39-годишният Александрос Папагеоргиу Пападопулос. Финансирането по изграждането на The Mall е дело на гръцката група за инвестиции в имоти Assos Capital, чиито изпълнителен директор е именно Папагеоргиу. В The Mall се помещават и клонове на две от най-големите гръцки банки – Alpha Bank и Piraeus Bank.
„Еко България” ЕАД
Веригата бензиностанции „Еко” са собственост на гръцката индустриална корпорация „Хеленик Петролеум”, най-голямата рафинерия в южната ни съседка. Самата компания Hellenic Petroleum S.A. е регистрирана в Кипър, а холдингът ѝ в Българията се представя от Hellenic Petroleum Bulgaria Properties. Капиталът на „Еко България” ЕАД е 51,5 млн. лв, а от 2005г. насам изпълнителен директор е 60-годишният Йоанис Антониос Поликандриотис. В съвета на директорите са още Герасимос Станицас, Матеос Матеу и Христос Циолас. Пазарният дял на компанията в продажбата на горива на дребно за 2010г. е 9%. Общо за цялата страна веригата разполага с 82 бензиностанции, като 17 от тях принадлежаха на турската „Опет/Айгаз България”, но през лятото на 2008г. бяха купени от гръцкия гигант.
Starbucks – Marinopoulos
Най-голямата компания в кафеения бизнес в света разполага с 4 заведения в България, 3 от които са в столицата и едно – в Бургас. Starbucks стъпи на българския пазар през 2008 г. чрез джойнт венчър с „Маринопулос Кофи Къмпани България” ЕООД. Директор на компанията е 46-годишният Джордж (в Търговския регистър фигурира като Георгиос) Макридис, а внесеният капитал е в размер на 4,399 млн. лв. Другите управители на компанията у нас са Константинос Колиас, Джоан Бетсис, Георгиос Верикиос, Панайотис Маринопулос и Стефанос Маринопулос. Интересен факт е, че компанията „Маринопулос” е представител и за „Карфур” (Carrefour-Marinopoulos S.A.), а в столичния мол The Mall, също гръцка собственост, се помещават най-голямото заведение на известната кафе-верига и най-големия хипермаркет на френската верига за хранителни стоки в България.
Globul
Втората по големина компания у нас на телеком пазара има дял около 37% от всички GSM абонати. „Глобул” навлезе в България преди 10 години чрез „Космо България Мобайл” ЕАД, част от гръцкия мобилен оператор „Космоте”. Така дружеството сложи край на едноличния монополист сред мобилните услуги „М-Тел”. Преди 5 години гърците направиха доста сериозна инвестиция, купувайки „Германос” за 1.6 млрд. евро. Към момента, капиталът на „Космо България Мобайл” е 490 664 220 лв. Главен изпълнителен директор на компанията у нас е Захариас Коцибос, а съвета на директорите се допълва от Георгиос Цонис, Ирини Николаиди, Константинос Лиамидис, Михаил Цамаз (бивш изп. директор на „Космоте”) и Захарис Пиперидис.
IKEA
Шведската мебелна верига IKEA стъпи на българския пазар чрез „Хаус Маркет България” АД с договор за франчайз с гръцката House Market S.A. (която управлява 5 магазина в южната ни съседка и един в Кипър). Директор на компанията в България е Василис Гудес, а освен него в съвета на директорите влизат още Александрос Фурилис, Апостолос Петалас и Йоанис Закопулос. Мениджър на новооткрития магазин на „Околовръстен път”№216 е Тео Муратидис. Дружеството навлиза на родния мебелен пазар с близо 10 млн. лв внесен капитал (9,779 млн. лв). Въпреки скандалите около цените в каталога на ИКЕА за България, самото откриване мина спокойно и без навалици.
Какво да се очаква в бъдеще?
Според гръцки експерти България ще продължава да привлича гръцката икономическа активност / в рамките на 2 млрд.евро/  по няколко направления:
-Трансфер на капитали от физически лица към банки в България, но не толкова в гръцки, а в банки от ранга на Булбанк, Експресбанк, Райфайзенбанк.
-Преместване на фирми в България – от сферата на услугите, on-line услуги, туризъм, международна търговия.
-Компании от реалното производство не могат да си позволят релокация засега, защото са нужни повече вложения.
- Големи гръцки компании, които работят в България се очаква да разширят производствените си бази тук, за сметка на аналогичното производство в Гърция.
-Увеличаване на данъчния туризъм.

*Всички данни за банковите активи и пазарния дял са към 30.06.2011г.
**По-големите гръцки фирми, опериращи у нас са регистрирани в Кипър (корпоративният данък в островната държава е между 1.5 и 3 пъти по-нисък от този в Гърция). Така че със сигурност България не е единствената дестинация за данъчен туризъм на гърците.

 

 

 

 

 

Коментирай
 
Име:

E-mail:

Текст:

Код за
сигурност:

Напишете символите в полето: